Η συμφωνία Sarraj-Erdogan λεηλατεί 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα της Λιβύης

Freepen.gr - Το μέλος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του Center d'Etudes Moyen-Orient με έδρα το Παρίσι (CEMO) (Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής), Abdel Rahim Ali, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την Ένωση Αραβικών Κρατών (LAS) να σταματήσουν τη λεηλασία του Λιβυκού πλούτου από την Τουρκία μέσω της «διαβολικής» συμφωνίας μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγιέζ Αλ-Σαρράζ, που επέτρεψε στον Ερντογάν να κλέψει 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Λιβυκό λαό, σημειώνει το almarsad.co.

Ο Ali, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο της Αιγυπτιακής εφημερίδας al-Bawaba, δήλωσε την Τρίτη: «Αφού ο Sarraj παραχώρησε παράνομα τις ενέργειες πετρελαίου και φυσικού αερίου των Τούρκων, μεταφέρει και πάλι τις καταθέσεις της Λιβύης στο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από ευρωπαϊκές τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκικής Δημοκρατίας (CBRT)». Σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ Sarraj και Erdogan, αυτά τα κεφάλαια θα παραμείνουν στην CBRT (Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας) για 4 χρόνια, χωρίς τόκους και χωρίς κόστος, για να σώσουν την εξουθενωμένη τουρκική λίρα.

Ο Ali πρόσθεσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL), Siddiq al-Kabir και του Τούρκου Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Δευτέρα ήταν να διευκολύνει την πληρωμή στην Τουρκία αποζημίωσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για συμβάσεις και έργα που υπογράφηκαν με την Άγκυρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καντάφι.

«Ο κυβερνήτης της CBL αναφέρεται στη νομοθετική αρχή που εκπροσωπείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HOR). Επομένως, αυτή η επίσκεψη και οι επακόλουθες αποφάσεις θα είναι παράνομες, εκτός εάν το HOR τις λάβει υπόψη και τις εγκρίνει», δήλωσε ο αιγύπτιος βουλευτής. Υποστήριξε ότι ο Sarraj προσπαθούσε να δημιουργήσει συμμαχίες με τουρκικές εταιρείες σε διάφορους τομείς για να ενδυναμώσει τους Τούρκους να αναλάβουν ακόμη περισσότερο τον πλούτο του Λιβυκού λαού.

Ο Αλί ανέφερε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, τον Υπουργό Οικονομικών Berat Albayrak, τον Τούρκο πρέσβη στη Λιβύη Sarhan Aksan, τον επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) Hakan Fidan, και αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής Προεδρίας και κυβέρνησης συζήτησαν πρόσφατα με τον Sarraj την επανάληψη των δραστηριοτήτων των τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη σε μια εξέλιξη που θα εγγυόταν στους Τούρκους την πλήρη και ανεξέλεγκτη κατάσχεση του πλούτου του Λιβυκού λαού.

Ο Αιγύπτιος βουλευτής επεσήμανε ότι αυτές οι συμφωνίες είναι παράνομες και αποτελούν έγκλημα του οποίου ο μόνος στόχος είναι να διαιωνίσει τον al-Sarraj και την παράνομη κυβέρνησή του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail