Το βαθύτερο νόημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Η αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε Τζαμί είναι σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια κοινότητα, τον χριστιανισμό, την Ελλάδα και την Τουρκία.


Για την παγκόσμια κοινότητα είναι περιφρόνηση στα οικουμενικά πολιτιστικά δημιουργήματα και σύμβολα.

Για την Χριστιανοσύνη είναι απώλεια ηθική, θρησκευτική, συναισθηματική και συμβολική.

Για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, που θεωρεί την Βυζαντινή Αυτοκρατορία προγονικό της πυλώνα και την Αγία Σοφία το πιο λαμπερό σύμβολό της, είναι γεωπολιτική ήττα, συναισθηματική και συμβολική απώλεια και προειδοποίηση για την συνέχεια.

Για την Τουρκία είναι απόδειξη της οριστικής επιλογής του Ερντογάν και της νεο-οθωμανικής στρατηγικής του να αλλάξει το κοσμικό χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους και να διεκδικήσει το ρόλο του Κεμάλ στην ιστορία της χώρας του.

Είναι ταυτόχρονα απόδειξη ότι, το διεθνές δίκαιο και το γεωπολιτικό στάτους της μεταπολεμικής περιόδου δεν είναι αποδεκτό για την Τουρκία.

Η αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας είναι ισχυρό δείγμα αναθεώρησης αυτών των συνθηκών που εξασφάλισαν την μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στον κόσμο και στην περιοχή μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail