Απεμπολήσαμε την εθνική μας υπερηφάνεια...


dimitrisvetsikas1969 / Pixabay
...Και ζούμε στο μύθο που μας δημιούργησαν, ο οποίος αφοπλίζεται από την καθαρή διαίσθηση, με την οποία προσεγγίζουμε την πραγματικότητα μας.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Απεμπολήσαμε την εθνική μας υπερηφάνεια. Την "εμπιστευτήκαμε" στους πολιτικούς αγύρτες. Εθιστήκαμε στην επίπεδη ζωή. Στο πρόβλημα. Στη "μακάρια" προσμονή της λύσης του προβήματος. Εχουμε περιπέσει ως κοινωνία μοιρολατρική στην ακινησία. Και εκ των υστέρων αντιλαμβανόμαστε τις εθνικές συμφορές, τις εθνικές προσβολές.

Και τι κάνουμε; Αντλούμε εις πίθον Δαναίδων και ενίοτε χύνουμε δάκρυα κροκοδείλια στις όχθες της ανευθυνότητάς μας, με την ατομική μας δύναμη και βούληση να μην αποτελούν πλέον ιστορικό μέτρο.

Και βέβαια αντικαταστήσαμε το υπερχρονικό "Εμείς" με το φευγαλέο "Εγώ", διαμορφώνοντας όλες τις προυποθέσεις για ένα ερειπωμένο μέλλον, συμβάλλοντας στο "γκρέμισμα" του παρόντος.

Ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί! Η οργή των νεκρών και των πεθαμένων η μνήμη, βάτος φλεγόμενη και καιγόμενη. Οχι για τον Ερντογάν! Για την αδιαφορία μας, γιατί γίναμε δούλοι της ιστορικής σχετικότητας.

Επειδή εκεί επάνω στις ασυμφιλίωτες με τη μοίρα κορυφές του βυζαντινού μεγαλείου εξενοδοχείτο για αιώνες το αδάμαστο ελληνικό πνεύμα, ενώ κάτω στους πρόποδες του σήμερα απλώνεται η κοιλάδα των γόων της Ελλάδας που χειμάζεται, με το τίμημα της κοινωνικής ανευθυνότητας και της πολιτικής βλακείας να είναι βαρύ.

Δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την ανευθυνότητά μας. Ανήκει αμετάκλητα στο παρελθόν το Ελληνικό κλέος και οι ανύσταχτοι αγώνες.

Ζούμε την νέα "άλωση" της Αγιάς Σοφιάς, αλλά στην πραγματικότητα ζούμε την άλωση του μέλλοντός μας. Με τα συμβατικά προσωπεία της καθημερινότητας να τρέπονται σε φυγή, χωρίς να αποζητούν τη ρωγμή της ανευθυνότητάς μας.

Η βάρκα "Ελλάς" γέρνει και φλερτάρει με το βυθό. Κι εμείς βυθιζόμαστε στο σαδομαζοχισμό του Τίποτα, στην αυταπάτη, στις εθνικές παραισθήσεις, στη ψευδαίσθηση της "σωτηρίας" μας, υποταγμένοι στη λογική της "προσαρμογής", χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τον επερχόμενο κίνδυνο.

Με ανοχύρωτη λογική υποδεχόμαστε τους Δούρειους Ιππους!

Οι πνευματικοί ή ηθικοί νόμοι είναι ψυχολογικοί, παθολογικοί. Επενεργούν στον άνθρωπο επειδή είναι όν διφυές: σώμα και ψυχή, ύλη και πνεύμα. Το αποτέλεσμα της επενέργειας αυτής είναι η ελευθερία. Αν υπερισχύσει η ύλη, εκδηλώνεται ως "Μήδεια". Αν αντιθέτως υπερισχύσει η ιδέα, εκδηλώνεται ως "Αντιγόνη".

Τι κάθομαι και γράφω, θα μου πείτε. Σε μια χώρα, όπου επικρατούν αδιαφορία και ελαφρότητα. Οπου, τελικά, τα ανθρώπινα φάσματα μιλάνε με τις σκιές τους!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail