Δε χαλιέται και ιδιαίτερα η Μόσχα με την Αγία Σοφία ως τζαμί; Τι δήλωσε η Ζαχάροβα

Freepen.gr - Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα για την ενδεχόμενη αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη:

Παρακολουθούμε την κατάσταση γύρω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο καθεδρικός ναός είναι ένα μοναδικό ορόσημο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής με μια περίπλοκη ιστορία. Αυτή την στιγμή είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός τουριστών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Παρατηρήσαμε τις αυξανόμενες δημόσιες συζητήσεις στην Τουρκία σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας και τη δυνατότητα επανάληψης τακτικών μουσουλμανικών λατρευτικών συνάξεων εκεί. Η θεμελιώδης θέση μας είναι ότι ο καθεδρικός ναός είναι ένα ορόσημο εξαιρετικής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας ως παγκόσμιο τοπόσημο της ανθρώπινης κληρονομιάς. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ελπίζουμε πραγματικά ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλες οι απαιτήσεις αυτού του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της προσβασιμότητας του ιστότοπου στο κοινό.

Ελπίζουμε ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς αυτού του μοναδικού ορόσημου θα είναι ισορροπημένη και θα λάβει υπόψη την ιδιαίτερα ευαίσθητη φύση αυτού του θέματος για τους πιστούς, το πλαίσιο διασύνδεσης και επίσης την αποδεκτή πρακτική της διαχείρισης των χώρων κληρονομιάς της UNESCO στο βάση του διεθνούς δικαίου.

Καμία αναφορά στη Χριστιανοσύνη και την Ορθοδοξία από την ομόδοξη Μόσχα. Η Ζαχάροβα έκανε μια ισορροπιστική δήλωση, την οποία αν διαβάσει κανείς προσεκτικά αντιλαμβάνεται ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα να λειτουργήσει και πάλι η Αγία Σοφία ως τζαμί, ίσως κάποιες συγκεκριμένες ημέρες-ώρες, αρκεί να μη θίγεται το ευρύτερο καθεστώς της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail