Η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο απειλή για το Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα «απελευθερώσει» τo Αλ-Άκσα (τέμενος στα Ιεροσόλυμα).

Η αυξανόμενη κλιμάκωση των αντι-Ισραηλινών δηλώσεων από την Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον τοξικό συνδυασμό θρησκευτικής και ακραίας εθνικιστικής ρητορικής από το κυβερνών κόμμα, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Παρουσίαση Freepen.gr

Αφού η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει το μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα «απελευθερώσει» το Αλ-Άκσα. Τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας και άλλες φωνές στην κυβέρνηση έστειλαν επανειλημμένα ένα μήνυμα που ισχυρίζεται ότι θέλει να «ενώσει την ισλαμική κοινότητα» ενάντια στο κράτος του Ισραήλ.

Η ρητορική της Άγκυρας είναι όλο και περισσότερο μια υπενθύμιση του πώς ξεκίνησε η αντι-Ισραηλινή ρητορική του Ιράν τη δεκαετία του 1970 και αργότερα μετατράπηκε σε μια πιθανή υπαρξιακή απειλή πυρηνικής φύσης. Η θρησκευτική ηγεσία του Ιράν, όπως η ηγεσία του Κόμματος AKΡ στην Τουρκία, εμπνευσμένη από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, βλέπει τον κόσμο μέσω δυαδικών φακών. Υπάρχει η «ισλαμική ummah» και μετά όλοι οι άλλοι. Και για τους σημερινούς ηγέτες του Ιράν και της Τουρκίας, η άνοδος του θρησκευτικού εξτρεμισμού δείχνει την επιθυμία κινητοποίησης της περιοχής ενάντια στο Ισραήλ.

Για χρόνια, η κύρια αφήγηση ήταν ότι ενώ το Ιράν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ, η Άγκυρα και η Ιερουσαλήμ έχουν ιστορικές σχέσεις. Αλλά αυτές οι σχέσεις πήραν μια ριζική στροφή προς το χειρότερο μετά τον πόλεμο του 2009 στη Γάζα. Από τότε, που ήταν κάποτε μια ρέουσα σχέση τη δεκαετία του 1990, έγινε όλο και πιο εχθρική σε πολλά επίπεδα. Υπάρχει αντισημιτισμός στην Τουρκία κι είναι ενεργή η εξάπλωση των θεωριών συνωμοσίας Εβραίων-Ισραήλ. Υπάρχει επίσης περισσότερη κινητοποίηση των ακροδεξιών θρησκευτικών δικτύων, όπως εκείνων που βρίσκονται πίσω από τον στολίσκο Mavi Marmara που προσπάθησαν να σπάσουν τον επιβαλλόμενο από το Ισραήλ ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση είναι στενή σύμμαχος της Χαμάς. Το Ιράν και η Τουρκία υποστηρίζουν και τη Χαμάς, καθώς τείνουν να βλέπουν τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία μέσω εχθρικών φακών. Η Τουρκία και το Ιράν έχουν επίσης κάνει και τα δύο την Ιερουσαλήμ - ή το "Αλ-Κουντ" όπως το αποκαλούν - κέντρο της εξωτερικής τους πολιτικής. Για παράδειγμα, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετακόμισε την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, η Τουρκία κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη να καταδικάσουν την κίνηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι απειλές της Τουρκίας προς το Ισραήλ δεν είναι μόνο λεκτικές, είναι επίσης ιδεολογικές και αποτελούν μέρος μιας ολοένα και πιο θρησκευτικής εκστρατείας που συνδυάζει την υποστήριξη ομάδων όπως η Χαμάς με την προθυμία να κάνουν πράξεις, ιδέες όπως ο στολίσκος του Mavi Marmara. Οι προσπάθειες συμφιλίωσης με την Τουρκία έχουν αποτύχει, και η Άγκυρα τώρα κινείται όλο και περισσότερο προς το μιλιταρισμό και την προθυμία να χρησιμοποιήσει βία για να πάρει αυτό που θέλει.

Η Τουρκία προσπάθησε ήσυχα να διεισδύσει μέσω της Χαμάς στη Γάζα καθώς και μέσω θρησκευτικών ομάδων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, για να αυξήσει την επιρροή της. Ο δήμος της Ιερουσαλήμ έπρεπε πρόσφατα να αφαιρέσει μια πινακίδα που έθεσαν οι τουρκικές υποστηρικτικές ομάδες στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο στόχος της πινακίδας ήταν μια ήσυχη εκστρατεία για να στηρίξει τις αξιώσεις της Τουρκίας από την Οθωμανική εποχή στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη απειλή γίνεται επίσης αισθητή στην περιοχή. Η Τουρκία βομβαρδίζει ατιμώρητα στη Συρία και το Ιράκ. Τώρα έχει στείλει Σύριους μισθοφόρους, ναυτικό και αεροπορικές μονάδες στη Λιβύη. Ενώ αυτή η εκστρατεία φαίνεται μακριά από την Ιερουσαλήμ, η Τουρκία προσπαθεί στην πραγματικότητα να αναλάβει μια μερίδα της Μεσογείου για να αποτρέψει μια συμφωνία ενέργειας Ισραήλ - Ελλάδας που υπογράφηκε νωρίτερα φέτος. Στο εσωτερικό, η Άγκυρα έχει σιωπήσει την αντιπολίτευση, καθιστώντας τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο και χρησιμοποιεί την έλλειψη διαφωνίας εντός συνόρων για να προωθήσει μια ανεξέλεγκτη ατζέντα στην περιοχή.

Αυτή η αμερικανική κυβέρνηση είχε μέχρι στιγμής ένα τυφλό σημείο στην Τουρκία. Στελέχη υπέρ της Άγκυρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν κατευνάσει την ακραία ατζέντα της Τουρκίας, καλύπτοντας την αγκαλιά της Χαμάς και άλλων τρομοκρατών. Το Ισραήλ ήταν διστακτικό να πει τίποτα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια ανεξέλεγκτη εξτρεμιστική δύναμη στην περιοχή θα έχει πάντα τα μάτια της στο να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσσερ συμπλήρωσε αυτόν τον ρόλο στη δεκαετία του 1950, ο οποίος αργότερα μετατοπίστηκε στους ιρανούς αγιατολάχ. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να μετατοπιστεί στην Τουρκία - εάν οι αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον γειτόνων, η συντριβή της διαφωνίας και η αντι-Ισραηλινή ρητορική δεν ελέγχονται από τον δυτικό κόσμο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail