Αναδρομικά: Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι ανά Ταμείο και ποσό σύνταξης

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και νοικοκυριά – και μαζί τους το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο – αναμένουν εναγωνίως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για  τα αποκαλούμενα “αναδρομικά”, δηλαδή για την απόδοση/επιστροφή μέρους των περικοπών που είχαν γίνει σε κύριες και επικουρικές συντάξεις πριν από την ψήφιση του “νόμου Κατρούγκαλου”.

 
Επίμαχο αντικείμενο τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, στο μεσοδιάστημα από την έκδοση απόφασης του ΣτΕ  που“εβγαζε” αντισυνταγματικές τις μειώσεις, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Η απόφαση θεωρείται περίπου δεδομένη: Το ανώτατο διοικητικό και ακυρωτικό δικαστήριο θα αποφανθεί ότι οι μειώσεις που συνεχίστηκαν μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης του ήταν παράνομες και τα ποσά πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους.

Καλείται όμως να λάβει και μιά άλλη απόφαση, εξαιρετικά σημαντική για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους διαφόρων Ταμείων: Να αποφανθεί αν τα “αναδρομικά” θα δοθούν σε όλους, ή μόνον σε αυτούς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας ακύρωση των μειώσεων/περικοπών.

 Οι δύο ερμηνείες

Κορυφαίοι νομικοί επισημαίνουν ότι το ΣτΕ δικάζει επί προσφυγών, άρα η απόφαση του αφορά μόνον όποιους κατέθεσαν αγωγές. Αυτή όμως είναι η στενή νομική και δικονομική ερμηνεία. Αν υιοθετηθεί, θα επιφέρει άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων και θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Εκτιμάται λοιπόν ότι οι δικαστές θα κρίνουν επί της ουσίας και θα αποφανθούν υπέρ της απόδοσης “αναδρομικών” σε όλους όσοι  υπέστησαν τις μειώσεις  κατά την επίμαχη χρονική περίοδο.

Το θέμα συζητήθηκε σε διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή. Θα ακολουθήσει άλλη μία διάσκεψη πριν από την έκδοση απόφασης, η οποία αναμένεται την τελευταία εβδομάδα Ιουνίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Τα ποσά που αντιστοιχούν

Όσον αφορά τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαϊου 2016 και θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης του ΣτΕ, υπολογίζεται ότι διαμορφώνονται ως εξής:
  • Για κύριες συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι 360-800 ευρώ.
  • Για 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ «βγαίνουν» αναδρομικά 906 έως 4.000 ευρώ.
  • Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ φθάνουν έως και 7.790 ευρώ.
Πρόσθετα αναδρομικά προκύπτουν για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ): Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δικαιούνται έως 500 ευρώ επιπλέον από ΕΑΣ, ενώ στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ προκύπτει έξτρα επιστροφή 700 έως 1.660 ευρώ

Κατηγορίες συνταξιούχων ανά ασφαλιστικό φορέα

Τα ποσά επιστροφής που θα δοθούν ανά κατηγορία συνταξιούχων  και ασφαλιστικό φορέα, διαμορφώνονται ως εξής, με βάση και  το κατά περίπτωση ύψος της σύνταξης:
  • Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ-Τραπεζών: Αναδρομικά από 1.350 ευρώ έως και 7.790 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.510 ευρώ έως 2.648 ευρώ στις επικουρικές.
  • Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: Από 2.190 ευρώ έως 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 2.600 ευρώ στις επικουρικές (πλην ΤΣΑΥ που δεν έχουν επικουρική).
  • Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: Από 1.340 ευρώ έως και 4.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.338 έως 2.698 ευρώ στις επικουρικές.
  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Αναδρομικά από 1.340 ευρώ έως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.403 έως 1.688 ευρώ στις επικουρικές.
  • Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ (που έχουν μόνον κύρια σύνταξη) δικαιούνται αναδρομικά από 1.490 ευρώ έως και 3.450 ευρώ
  • Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Αναδρομικά από 1.870 ευρώ έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 906 ευρώ έως 1.753 ευρώ στις επικουρικές.
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων ταμείων) με μια σύνταξη, ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, δικαιούνται επιστροφή Δώρων κύριας σύνταξης από 360 ευρώ έως 800 ευρώ και 2 επιπλέον επικουρικές συντάξεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail