Πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας: Αν συνεχίσουμε έτσι, πάμε σε βίαιη σύγκρουση με την Αίγυπτο

Freepen.gr - Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yasar Yakesh θεωρεί ότι η Λιβύη μπορεί να μετατραπεί σε περιοχή άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσει η ένταση και να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα, ο Cumhuriyet, ο Yakesh, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του πρέσβη της Άγκυρας στο Κάιρο μεταξύ 1995 και 1998, και υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών το 2002-2003, ανέφερε την επίσκεψη του Αιγύπτου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στη δυτική περιοχή στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε τη δυνατότητα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, παρουσία ηγετών φυλών από την πλευρά της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Ο Yakesh ανέφερε: «Τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης είναι ανάμεικτα, καθώς μέρος των φυλών στην περιοχή βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά και το άλλο μέρος στη λιβυκή πλευρά. Η παρέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη και η μετακίνηση του στρατού θα είναι εύκολη επειδή δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια. Η παρουσία των φυλών και στις δύο πλευρές των συνόρων διευκολύνει την αποστολή της Αιγύπτου".

Σημείωσε ότι η αιγυπτιακή διοίκηση, με επικεφαλής τον Σίσι, θεωρεί τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» τη μεγαλύτερη απειλή για αυτήν και ότι η Λιβύη, υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Αλ-Βέφακ (δηλαδή της πολιτικής συμφωνίας για τη Λιβύη), την οποία θεωρούσε συνδεδεμένη με την ομάδα, αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο παρόμοια με την απειλή που θέτει το PKK στην Τουρκία.

Τόνισε ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία της στη Λιβύη παράλληλα με την αδυναμία της να δημιουργήσει κοινό έδαφος, το θέμα μπορεί να φτάσει σε μια «βίαιη σύγκρουση» μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών πλευρών.

Θεώρησε ότι είναι επί του παρόντος δυνατή η επίτευξη συμβιβασμού σε περίπτωση που δοθεί ευκαιρία για διπλωματία, λέγοντας: «Σε περίπτωση διπλωματικών επαφών, οι διπλωμάτες ενδέχεται να είναι σε θέση να βρουν λύσεις που θα μειώσουν τις απώλειες και των δύο μερών. Επομένως, η Τουρκία πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα, αλλά δεν το κάνει προς το παρόν".

Εξήγησε ότι η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε η Τουρκία με την εθνική συμφωνία της Λιβύης (GNA) ήρθε ως «παράθυρο ευκαιρίας» για την Τουρκία, προσθέτοντας: «Αλλά στη διπλωματία, δεν μπορούμε να επιτύχουμε ό,τι θέλουμε».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail