Δένδιας: "Η Λιβύη μας ξεγέλασε με την ΑΟΖ" - Στις καλένδες τα 12 ναυτικά μίλια

Freepen.gr - Παραθέτουμε απόσπασμα της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια στο Νίκο Χατζηνικολάου στο Real FM. Όπως προκύπτει από τα ακόλουθα υπάρχει μια στασιμότητα σε όλα τα θέματα. Συζητάμε με Ιταλία κι Αίγυπτο για την ΑΟΖ αλλά ως φαίνεται δίχως αποτέλεσμα, αφήνουμε για το τέλος την Κύπρο, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια υφίσταται ως δικαίωμα [όπως εδώ και τόσα χρόνια] ενώ αχνοφαίνεται μια συναντίληψη με το ΣΥΡΙΖΑ:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτά φίλος ακροατής γιατί δεν προχωράει η χώρα μας σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα μας έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με την Κύπρο. Όμως, η χώρα μας έχει μια λογική σειρά ενεργειών, η οποία υπερβαίνει τη ζωή μιας κυβέρνησης. Μάλιστα είναι πολιτική που ασκήθηκε επί σειρά κυβερνήσεων διαφορετικών κομμάτων. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν, στην προηγούμενη 10ετία, οι οποίες δυστυχώς όχι μόνο δεν κατέληξαν, αλλά η Λιβύη μετά ξεγέλασε την Ελλάδα. Και υφίσταται το θέμα με την Αλβανία, στο οποίο ακυρώθηκε μια συμφωνία επί της οποίας πρέπει να επανέλθουμε στη συζήτηση. Το ζήτημα με την Κύπρο έπεται. Είναι κάτι, όμως, το οποίο η Ελλάδα έχει την προνομία να το κάνει και κάποια στιγμή θα το κάνει. Θα αρχίσει να συζητά και με την Κύπρο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτούν επίσης αν είναι η ώρα, κατά τη γνώμη σας, για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν είναι ένα δικαίωμα κυριαρχίας, το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να το ασκήσει και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο και γενικά όπου υπάρχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της.
Τώρα, πότε θα το κάνει και υπό ποιους όρους θα το κάνει, αυτό εξαρτάται από τη συγκυρία και την επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης. Όμως, είναι ένα δικαίωμά μας. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα επ’ αυτού, ούτε το αμφισβητεί κανείς αυτό, με εξαίρεση την Τουρκία, η οποία για κάποιο δικό της λόγο έχει την αίσθηση ότι μπορεί να απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα όταν αυτή ασκεί δικαίωμα κυριαρχίας της. Εντάξει, η τουρκική αντίληψη είναι παγκοσμίως πρωτοφανής, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι κάτι το οποίο θα σχολιάσω εγώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Κατρούγκαλος, που φιλοξενήσαμε νωρίτερα, είπε για το θέμα αυτό ότι υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο από την κυβέρνησή τους και δεν πρόλαβαν, λόγω πρόωρων εκλογών, να το ψηφίσουν, για επέκταση στα 12 μίλια προς Δυσμάς και ότι προς Ανατολάς, κατά τη γνώμη του, το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, όχι μόνο λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσε αυτό στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που σας είπε ο κ. Κατρούγκαλος είναι ακριβές. Υπήρχε σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Και, όσον αφορά το Αιγαίο, υπήρχε η αντίληψη της ιδιαιτερότητας της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Από εκεί και πέρα, η δική μας κυβέρνηση έχει επιλέξει, κατ’ αρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στο οποίο δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία. Από εκεί και πέρα, τη συζήτηση με την Αίγυπτο επί του ιδίου θέματος. Ούτε σε αυτό νομίζω ότι υπάρχει καμία διαφωνία στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος. Πάντως, αυτό που σας είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ακριβώς έτσι. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail