Ο Πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ έδωσε το παράδειγμα του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ

ΣΑΝ ΗΡΩΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΝΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟΥ ΘΙΟΝΤΟΡ ΡΟΥΖΒΕΛΤ ΤΟΝ ΠΛΟΙΑΡΧΟ ΤΟΥΣ.

Ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt Πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, "καρατομήθηκε" από το Πεντάγωνο, επειδή "τόλμησε" να ζητήσει από μέτρα για να "μη πεθάνουν οι ναύτες μου", όπως έγραψε σε επιστολή του προς τους προϊσταμένους του. Το Πεντάγωνο ακολούθησε τον εύκολο δρόμο "ξηλώνοντάς" τον.

Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Ο Captain Grozier προέταξε την υγεία του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, παρά την ανέλιξη του σε Ναύαρχο. Προέταξε το γενικό ΣΥΜΦΕΡΟΝ της ΠΑΤΡΙΔΟΣ του, σε μια περίοδο σχετικής ειρήνης.

Ο Πλοίαρχος ενήργησε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο πλήρωμα του, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Απέδειξε ότι το πάνω από όλα βάζει την ασφάλεια του προσωπικου του , την ασφάλεια του σύγχρονου αεροπλανοφόρου, τους υφιστάμενούς του, τη χώρα του και οχι το ΙΔΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. 

Η καθαίρεση του πλοιάρχου από τη θέση του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου χαρακτηρίζεται δραματικό παράδειγμα των προκλήσεων που εγείρει η πανδημία για τους θεσμούς των ΗΠΑ. Η απόφαση ενδέχεται να αναγκάσει πολλούς άλλους αξιωματικούς να σωπάσουν στις ΗΠΑ, αλλά και άλλου.

Ο Ναύαρχος Arleigh Burke (Αρχηγός Ναυτικού ΗΠΑ 1955-1961) δήλωνε: «Δεν εχει σημασία τι σημάδι ένας Αξιωματικός μπορεί να αφήσει στην ιστορία από τα κατορθώματα του στη μάχη η την πνευματική συνεισφορά του η τις υλικές του εφευρέσεις. Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ», και ο Πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ έδωσε το παράδειγμα του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ. Πιστεύω ότι ο Πλοίαρχος θα αποτελεί το παράδειγμα, το ίνδαλμα, για πολλούς νέους Αξιωματικούς Αμερικανούς και οχι μόνο.

Καλό ειναι να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην καριέρα του ο Αξιωματικός ε;iναι η ΗΓΕΣΙΑ. «Έλάχιστοι συνειδητοποιούν ότι η ανάπτυξη της ηγεσίας ειναι έργο ζωής. Το μονοπάτι των προσόντων για την ηγεσία ειναι μακρύ και πολυ δύσκολος δρόμος να διανύσουν. Ειναι ενα μονοπάτι ολόκληρης ζωής. Απεικονίζει το σύνολο του χαρακτήρα ενος ανθρώπου, τις σκέψεις του, τους στόχους του και τη στάση ζωής. Απαιτεί τη σοφία και την κρίση μιας πολιτικής προσωπικότητας την έντονη αντιληψη της τακτικής και της στρατηγικής, την εκτελεστική ικανότητα του στρατιωτικού. Αλλά, πάνω από όλα, απαιτεί γνήσια αξία του χαρακτήρα και τη μεγάλη ανθρώπινη κατανόηση και συμπάθεια» λέει ένας άλλος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ειναι κοινή πεποίθηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι ο πολιτικός κόσμος δε βλέπει με συμπάθεια Στρατιωτικούς ΑΥΤΟΦΩΤΟΥΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ «Οι πολιτικοί μας αρρωσταίνουν εμάς τους στρατιώτες, οι στρατιώτες παραείναι ευθείς και τίμιοι για αυτούς».

Το βασικό χαρακτηριστικό του ηγέτη ειναι η προσήλωση του σε ενα αξιακό σύστημα που τον υπερβαίνει . Αυτό που δίνει αξία και πραγματικά συμβάλει στη δημιουργία ενος αποτελεσματικού οργανισμού, όπως το στράτευμα, ειναι η παρουσία ενσυναίσθησης και ηθικής ηγεσίας. Ένας οργανισμός, όπως το στράτευμα, για να λειτουργήσει με επιτυχία, πρέπει να θεσπίσει και να εφαρμόζει κανόνες συμπεριφοράς και κώδικες ηθικής.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΔΩ «ΜΑΧΙΜΟΥΣ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΤΟΥ ΛΑΛΕΙΝ ΤΟ ΣΙΓΑΝ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail