Ενώ χρησιμοποιείται η Σουηδία ως σάκος του μποξ για την καραντίνα, πέντε σημεία κάνουν τη διαφορά

hl56 / pixabay
Kαι ενώ οι Μενουμεσπιτάκηδες και τα καθεστωτικά ΜΜΕ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Σουηδία σαν σάκο του μποξ για να μας δείξουν πόσο υπέροχες είναι οι καραντίνες, ο Σουηδός φιλελεύθερος διανοούμενος Johan Norberg δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο αμερικάνικο "Reason" που ξεκαθαρίζει αρκετά πράγματα.(https://reason.com/…/in-sweden-will-voluntary-self-isolati…/).


Τα κυριότερα σημεία του:

1) Aπό άποψη θανάτων, η Σουηδία δεν είναι η καταστροφή που παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας των ευρωπαϊκών χώρων (8η θέση), με πολλά κράτη που έχουν εφαρμόσει αυστηρό lockdown να τα πάνε πολύ χειρότερα. Επίσης, προς το παρόν φαίνεται ότι το χειρότερο έχει περάσει και τα κρούσματα και οι νεκροί έχουν αρχίσει να μειώνονται.

2) Στην καταμέτρηση θανάτων η Σουηδία ακολουθεί διαφορετικό σύστημα, που την φέρνει σε μειονεκτική θέση αν θέλει να συγκριθεί με άλλες χώρες. Πχ η Σουηδία μετράει τους θανάτους στα γηροκομεία, κάτι που άλλες χώρες δεν το κάνουν ή καθυστερούν πολύ να το κάνουν. Επίσης, στους νεκρούς περιλαμβάνει και αυτούς που απλά ήταν θετικοί στον κορωνοϊο, χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊου (σε αντίθεση με τη Νορβηγία). Πρέπει να γίνει μια εκκαθάριση αυτών των αριθμών για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

3) Είναι λάθος να συγκρίνουμε αυτή τη στιγμή τη Σουηδία με χώρες που εφαρμόζουν αυστηρές καραντίνες. Αυτά τα κράτη σε αντίθεση με τη Σουηδία, βρίσκονται σε μια φάση που εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού, οπότε είναι λογικό να έχουν λιγότερα κρούσματα και νεκρούς. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως θα διαμορφωθούν τα τελικά νούμερα όταν οι χώρες αυτές άρουν τις καραντίνες και αναπόφευκτα ο ιός θα αρχίσει πάλι να μεταδίδεται.

4) Η Σουηδία σε καμιά φάση της κρίσης δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με έλλειψη κρεβατιών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ (παρότι είναι μια χώρα με πολύ χαμηλό αριθμό κρεβατιών αναλογικά με τον πληθυσμό της) Μάλιστα, ένα καινούργιο νοσοκομείο που κατασκεύαστηκε ειδικά για την κρίση δεν χρειάστηκε καν να ανοίξει.

5) Ναι, και η Σουηδία θα γνωρίσει οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊου γιατί είναι μια εξαγωγική οικονομία και επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις άλλες χώρες. Όμως είναι άλλο να χαθούν τα 2/3 των εισοδημάτων και άλλο το 100%. Για πολλές επιχειρήσεις αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και λουκέτου.

Και καταλήγει ο Norberg: «Aκόμη δεν γνωρίζουμε αν το σουηδικό μοντέλο είναι καλύτερο ή χειρότερο. Αυτό που ξέρουμε είναι πως η Σουηδία δεν κατέστειλε βασικές ελευθερίες όπως έκαναν άλλες χώρες και δεν κατέστρεψε την κοινωνία και την οικονομία στον ίδιο βαθμό. Όπως ο Ιπποκράτης θα μπορούσε να το είχε θέσει : "Πρωτίστως, να μην βλάπτουμε"»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail