Think Tank των ΗΠΑ μιλά για πιθανό πραξικόπημα στην Τουρκία και προκαλεί αναβρασμό

ΑFΡ
Freepen.gr - Μια έκθεση αμερικανικού think tank σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προκάλεσε διαμάχες στη χώρα αφού ανέφερε πως μια νέα προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος είναι πιθανή και ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είναι πολύ κοντά στον αμερικανικό στρατό, σύμφωνα με το middleeasteye.net.

Η έκθεση που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η RAND Corporation για τον αμερικανικό στρατό ισχυρίζεται ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδιώξει εκατοντάδες αξιωματικούς μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016 προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στον τουρκικό στρατό.

"Οι αξιωματικοί του μεσαίου επιπέδου αναφέρθηκε ότι είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι από τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν ότι θα απομακρυνθούν από τις συνεχείς εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα", ανέφερε η έκθεση.

"Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλη μια προσπάθεια πραξικοπήματος σε κάποιο σημείο και ο [Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά την απειλή".

Η αστυνομία εξακολουθεί να διενεργεί επιδρομές με στόχο υπόπτους πραξικοπήματος, ενώ οι Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη περίπου 700 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού στρατιωτικού και υπουργείου Δικαιοσύνης, την Τρίτη.

Από τη δημοσίευση της έκθεσης, αρκετοί αξιωματούχοι συζήτησαν σε κλειστές συνεδριάσεις σχετικά με τη δυνατότητα ενός τέτοιου πραξικοπήματος, αλλά το συντριπτικό συναίσθημα στην Άγκυρα ήταν ότι πρόκειται απλώς για φήμη, τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο, αρκετοί φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι έλαβαν σοβαρά υπόψη τα ευρήματα της έκθεσης και έγραψαν άρθρα που ανέφεραν ότι ένα πραξικόπημα θα μπορούσε να είναι σε εξέλιξη.

Ο Hasan Basri Yalcin, ακαδημαϊκός αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah της Τουρκίας, έγραψε τη Δευτέρα ότι όλοι έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη την έκθεση επειδή η Rand εργάζεται απευθείας για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

"Κανείς δεν πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα ως θεωρία συνωμοσίας", υποστηρίζει. "Αν δεν βλέπετε πώς όλα αυτά είναι όμορφα σχεδιασμένα και συντονισμένα από ένα ενιαίο κέντρο, δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Μην εκπλαγείτε εάν προκύψει μια προσπάθεια πραξικοπήματος".

Ο Yusuf Kaplan, συντηρητικός συγγραφέας στην εφημερίδα Yeni Safak της Τουρκίας, προέβλεψε τη Δευτέρα ότι το επόμενο πραξικόπημα θα διαπραχθεί από κεμαλιστές και κοσμικές ομάδες στο στρατό αντί για οπαδούς του Γκιουλέν.

Έλαβα την αναφορά [της RAND] με τη θλίψη ότι οι δηλώσεις [στην έκθεση] για τον εαυτό μου, τον τουρκικό στρατό και το Εθνικό Αμυντικό Πανεπιστήμιο γράφτηκαν με ασέβεια για να χρησιμοποιηθούν από κύκλους και να βάλουν μια σφήνα μεταξύ μας", είπε στη Χουριέτ ο Χουλουσί Ακάρ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail