Τούρκος αναλυτής: Αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο με F-16 Viper και Mirage 2000

Freepen.gr - Οι σημερινές αλλά και σχεδιαζόμενες κινήσεις για το μέλλον της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται ότι ανησυχούν ιδιαίτερα την άλλη πλευρά του Αιγαίου σύμφωνα με άρθρο του Paul Iddon στο ahvalnews.com με τίτλο: Τι θα σημάνει για την Τουρκία μια εκμοντερνισμένη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το άρθρο παρουσιάζει την αναβάθμιση 84 από τα 150 F-16 στην έκδοση Viper, την αναβάθμιση των Mirage 2000 και τη διαβλεπόμενη στη συνέχεια απόκτηση από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35. 

Για τον Levent Özgül, αμυντικό αναλυτή, μια πιθανή αγορά F-35 θα αποτελέσει σημείο-σταθμό και άλμα ικανοτήτων για την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του στελθ μαχητικού.

Κατά τον Özgül η κίνηση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας παρά το ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν προσφέρεται για αερομαχίες και δε διακρίνεται σε ελιγμούς αλλά ξεχωρίζει με τις τεχνολογίες του και λόγω των στελθ χαρακτηριστικών του δεν πρόκειται να δούμε αερομαχίες με αυτό γιατί δε θα εντοπίζεται καν.

Ο Sebastien Roblin, αμυντικός συντάκτης στο National Interest, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα αποφύγει να το χρησιμοποιήσει σε αερομαχίες για να προστατεύσει τα μυστικά του από την Τουρκία.

Ο Özgül θεωρεί ότι τα αναβαθμισμένα F-16 και τα Mirage 2000 θα προσδώσουν στην Πολεμική Αεροπορία μεγαλύτερη αεροπορική υπεροχή και βελτιωμένες ικανότητες σε αποστολές περιπολιών, χτυπήματα κατά στόχων επιφανείας, καταστροφή εχθρικής αερομάμυνας και χτυπήματα ακριβείας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Με αυτά τα πολεμικά αεροπλάνα θα μπορούσαμε να δούμε "τεράστια ελληνική κυριαρχία πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο", είπε κι αυτό όχι μόνο χάρη στα αεροσκάφη αυτά αλλά κι επειδή ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ και το Eastern Mediterranean Gas Forum στηρίζουν την Ελλάδα σε όλες τις διαμάχες της με την Τουρκία.

Επιπλέον ο Özgül θεωρεί ότι η Τουρκία θα χρειαστεί χρόνο για να αντισταθμίσει την εκδίωξή της από το πρόγραμμα των F-35 κι ενώ το εγχώριο μαχητικό TF-X θα χρειαστεί ακόμη μια δεκαετία και με τα F-16 να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αεροπορικής δύναμης της γείτονος.
Furthermore, the Turkish Air Force has also been affected by a severe shortage of F-16 pilots since the July 2016 coup attempt.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail