Η μάχη της Μαριούπολης - Τι φοβάται ο Μακρόν και πως θα μπορούσε να καταρρίψει το φιλελεύθερο house of cards στη Γαλλία

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, που ελέγχεται από τη νεοναζιστική ομάδα του τάγματος Azov, μια πληθώρα σχεδόν σουρεαλιστικών γεγονότων λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον μισή ντουζίνα ουκρανικά ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτές οι αυτοκτονικές απόπειρες να προσεγγίσουν τα περικυκλωμένα ναζιστικά στοιχεία στη Μαριούπολη μπορούν μόνο να οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν μερικά εξαιρετικά σημαντικά άτομα εκεί.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί και για ποιους είναι τόσο σημαντικοί που η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να στείλει ελάχιστα ελικόπτερα σε σχεδόν βέβαιο θάνατο, μόνο και μόνο για να αποτρέψει τη σύλληψή τους;

Οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να προσφέρουν κάποια διορατικότητα, και το πιο απροσδόκητο, αφορούν τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Μαριούπολη βρέθηκαν σύνεργα που ανήκουν στη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων.

Τουλάχιστον δύο σκούροι κόκκινοι μπερέδες που φορούσαν γαλλικές ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν σε θωρακισμένο αυτοκίνητο του τάγματος Azov. Βρέθηκαν επίσης στρατιωτικές στολές και διακριτικά Γάλλων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιχειρήσεις στην αφρικανική χώρα Μάλι, μια από τις πολλές πρώην αποικίες της Γαλλίας.

Μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό συμμετέχει στη μάχη της Μαριούπολης στο πλευρό του τάγματος Azov, η αξιολόγηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron έπεσε σχεδόν αμέσως - μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική για τον νυν Πρόεδρο, που σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι Γάλλοι πολιτικοί εμπειρογνώμονες και ειδήμονες προβλέπουν έναν πολύ σφιχτό δεύτερο γύρο μεταξύ του Μακρόν και της μεγάλης αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, εάν οι εκλογές διενεργούνταν άμεσα το προβάδισμα του Μακρόν έναντι της Λεπέν στο δεύτερο γύρο θα ήταν σε επίπεδο στατιστικού λάθους. Οι δημοσκόποι ισχυρίζονται ότι το ποσοστό αποδοχής του κατεστημένου κυβερνώντος ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 51%, ενώ το 49% του εκλογικού σώματος υποστηρίζει τη Λεπέν.

Εφόσον οι ρωσικές δυνάμεις βρήκαν προσωπικά αντικείμενα στρατιωτών που υπηρετούσαν στη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων (Legion etrangere, ή LE) στο αεροδρόμιο της Μαριούπολης, από το οποίο εκδιώχθηκε το τάγμα Azov, αυτό ρίχνει μια βαθιά σκιά, όχι μόνο στο γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρόν. Εγείρει πληθώρα ερωτημάτων για το τι ακριβώς κάνουν εκεί οι στρατιώτες της Πέμπτης Δημοκρατίας.


Εστιασμένο στην έρευνα για τις συγκρούσεις, το κανάλι WarGonzo σχολίασε την είδηση: «Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των Γάλλων λεγεωνάριων που έχουν αποκλειστεί μαζί με το «Azov» στην πόλη. Ωστόσο, αν κρίνουμε από το πόσο ενεργά ο Μακρόν ασχολείται με το θέμα του δικού του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», μπορεί να υπάρχουν πολλοί Γάλλοι στρατιώτες εκεί. Και, ίσως, όχι μόνο μισθοφόροι, αλλά και ενεργό προσωπικό.

Εν ολίγοις, εξαιρετικά πολύτιμα, και μπορεί σύντομα να αποδειχθούν, κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία για όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση.

Ο διοικητής της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, στρατηγός Alain Lardet, καταδίκασε δημοσίως τους στρατιώτες και υποσχέθηκε μάλιστα αυστηρή τιμωρία για οποιοδήποτε προσωπικό εμπλέκεται στη μάχη. Σύμφωνα με το γαλλικό ραδιόφωνο RTL, περίπου 700 Ουκρανοί υπηρέτησαν στο LE Corps των 9.000 ατόμων στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Από αυτούς, τουλάχιστον 25 στρατιώτες έφυγαν από τη μονάδα χωρίς άδεια στις αρχές Μαρτίου και δεν επέστρεψαν ποτέ. Επιπλέον, άλλοι 14 συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα με στρατιωτικές στολές. Οι περισσότεροι είχαν ακόμη και τα αλεξίσφαιρά τους.

«Ο λεγεωνάριος είναι ένας Γάλλος στρατιώτης που υπηρετεί μόνο τη Γαλλία», είπε ο Λαρντέτ. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες της Πέμπτης Δημοκρατίας, αυτοί οι Ουκρανοί έχουν ήδη καταγραφεί ως αναξιόπιστοι νεοσύλλεκτοι. Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά, ειδικά όταν εμπλέκεται υψηλού επιπέδου (γεω)πολιτική. Το Παρίσι δεν αναγνώρισε ποτέ επισήμως τους στρατιώτες που δραπέτευσαν ως λιποτάκτες, κάτι που αντίκειται στον κώδικα του Λεγεωναρίου.

Σύμφωνα με το WarGonzo, το καθεστώς του Κιέβου έστειλε ελικόπτερα για να εκκενώσει ξένους στρατιώτες που ήταν περικυκλωμένοι στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων λεγεωνάριων. Η στρατιωτική αξία αυτών των στρατευμάτων είναι αμφίβολη στην καλύτερη περίπτωση, ειδικά όταν πρόκειται να θυσιαστούν οι φθίνουσες ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις, αλλά οι πιθανές πολιτικές επιπτώσεις για τον Μακρόν είναι σχεδόν αδύνατο να υπερεκτιμηθούν. Η κατάσταση είναι τόσο κακή που θα μπορούσε κυριολεκτικά να έχει καθοριστική επίδραση στην εικόνα του Μακρόν λίγες μέρες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Μια δημοσκόπηση του IFOP (Γαλλικό Ινστιτούτο Δημόσιας Γνώμης) που διεξήχθη στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τύπου στις 27 Μαρτίου διαπίστωσε ότι το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει τουλάχιστον έναν από τους δηλωμένους λόγους της Ρωσίας για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται για να προστατεύσουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό από τα σχεδόν δεκαετή αντίποινα από τον ουκρανικό στρατό. Επιπλέον 10% είναι σίγουρο ότι «το Κίεβο διοικείται αυτήν την στιγμή από μια χούντα που ελέγχεται από νεοναζί».

Τέτοια νούμερα είναι αρκετά ανησυχητικά για τον Μακρόν και τις ολοένα και πιο ανίσχυρες φιλελεύθερες ελίτ της Γαλλίας. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, θα μπορούσε να υπάρξει μια τεκτονική αλλαγή στην πολιτική πορεία της Γαλλίας, οι επιπτώσεις της οποίας είναι πολύ πιθανό να είναι παγκόσμιες και μακροχρόνιες. Το πιο ειρωνικό είναι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας βιαστικής απόφασης (η πολιτική Δύση φαίνεται να παίρνει μόνο τέτοιες τελευταία) δώδεκα ανθρώπων που δεν είναι καν Γάλλοι πολίτες, καθώς το σκάνδαλο θα μπορούσε κάλλιστα να ωθήσει το εκλογικό σώμα υπέρ της Λεπέν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail