Ο γνωστός Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη αν δε γίνει το δικό του στη Λιβύη

AA
Freepen.gr - Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέες απειλές εάν πέσει η κυβέρνηση της Λιβύης, η Τουρκία είναι το κλειδί για την ειρήνη, λέει ο Ερντογάν

Με την ειρηνική επίλυση της κρίσης της Λιβύης στην ημερήσια διάταξη για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία ήταν το κλειδί για την ειρήνη στη χώρα που είχε εξασθενηθεί από τον πόλεμο, προειδοποιώντας την Ευρώπη για την απειλή κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Τα σχόλια του Ερντογάν προηγήθηκαν της διάσκεψης του Βερολίνου σχετικά με τη Λιβύη σε άρθρο που δημοσίευσε για το Politico με τίτλο "Ο δρόμος προς την ειρήνη στη Λιβύη διέρχεται από την Τουρκία".

"Θα ήταν λάθος ιστορικών αναλογιών να εγκαταλείψουμε τη Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου", δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον αρχηγό του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει νέες απειλές αν δεν υποστηρίξει την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

"Η δυνητική αποτυχία της ΕΕ να υποστηρίξει επαρκώς την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA) θα ήταν προδοσία των δικών της αξιών, συμπεριλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ανέφερε ο Ερντογάν.

"Επιπλέον, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών εάν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης θα πέσει», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για τρομοκρατία και έξαρση του μεταναστευτικού. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι «η προφανής επιλογή για την Ευρώπη είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία», καθώς δεν ενδιαφέρεται πολύ για την παροχή στρατιωτικής στήριξης στη Λιβύη.

Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων και άλλες σοβαρές απειλές κατά της παγκόσμιας ασφάλειας, πρόσθεσε.

Εάν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης θα πέσει, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τρομοκρατικές ομάδες όπως η Νταές και η Αλ Κάιντα «θα βρουν ένα εύφορο έδαφος για να επιστρέψουν» παραγνωρίζοντας φυσικά ότι αυτές είναι ακριβώς οι ομάδες εναντίον των οποίων μάχεται ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail