Freepen.gr - Δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy σε ερώτηση σχετικά με την κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ιταλίας και της GCA για την Ανατολική Μεσόγειο:
Θεωρούμε ότι η δήλωση που έγινε χθες (29 Ιανουαρίου) ήταν ιδιαίτερα ατυχής από την πλευρά της Ιταλίας.
Όπως τονίσαμε επανειλημμένα, οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες του νησιού. Βάσει αυτών των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες εκμετάλλευσης και εκμετάλλευσης στην Turkish Petroleum (TP) το 2011. Οι εν εξελίξει δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων της TP σε αυτούς τους τομείς άδειας αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όχι της Τουρκίας. Μέχρις ότου διασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα, η TP θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτές τις περιοχές άδειας χρήσης.
Αυτά τα δικαιώματα μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την ταυτόχρονη αναστολή όλων των υπεράκτιων δραστηριοτήτων στο νότο του νησιού έως ότου επιτευχθεί συνολική διευθέτηση στην Κύπρο ή με την έναρξη μηχανισμού συνεργασίας των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους σύμφωνα με τις 13 Ιουλίου 2019. Διαφορετικά, η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ως εκ τούτου, καλούμε και πάλι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί την ίδια την παρουσία των Τουρκοκυπρίων και τα δικαιώματά τους.
Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Νήσου της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και σφετερίζει τον τίτλο της «Κυπριακής Δημοκρατίας» από το 1963. Ο μόνος συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.
Επίσης, απορρίπτουμε εντελώς τις επικρίσεις κατά του μνημονίου συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η Ιταλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ παρέμειναν σιωπηρά στη συμφωνία οριοθέτησης που συνήφθη μεταξύ της GCA και της Αιγύπτου το 2003, πράγμα που δείχνει πράγματι την ασυνέπεια και την αντίθετη αντίληψη των σημερινών πολιτικών τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.