Α/ΓΕΝ: Όταν ο Κουντουριώτης απελευθέρωνε τα νησιά, ούτε τότε τα οικονομικά ήταν σε άνθηση

Την Παρασκευήτο πρωί πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

Όταν ο Κουντουριώτης δέσποζε στο Αιγαίο και ο Ελληνικός Στόλος απελευθέρωνε το ένα νησί πίσω από το άλλο, ούτε τα οικονομικά της χώρας μας ήταν σε άνθηση, ούτε είχαν περάσει πολλά χρόνια από τη φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και το ατυχές 1897.

Και όμως οι Έλληνες είχαν βρει την δύναμη να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Βρήκαν την δύναμη να εγείρουν το ανάστημά τους και να εμπλακούν σε δυο νικηφόρους πολέμους και να εδραιώσουν την προαιώνια παρουσία τους σε αυτό το κομμάτι της βαλκανικής χερσονήσου.
Λαός, στρατιωτικοί και πολιτεία ύψωσαν το ανάστημά τους και έγιναν ένα, μπροστά στις προκλήσεις της εποχής.

Αυτή η ιστορική στιγμή της ανάτασης του εθνικού φρονήματος, της ένωσης όλων των Ελλήνων στην υποστήριξη του εθνικού στόχου, της ομόθυμης συστράτευσης στην εθνική προσπάθεια, αυτή πρέπει να είναι παράδειγμα και να λειτουργεί ως ο ιθυντήριος φάρος στη χάραξη της εθνικής προσπάθειας σήμερα. Σήμερα που εν ‘όψει των κινδύνων που απειλούν την πατρίδα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να βρεθούμε όλοι μαζί αποφασισμένοι να προασπίσουμε την ακεραιότητα της, την ελευθερία και την ευημερία των κατοίκων της. Δεν υπάρχει περιθώριο να βρεθεί κανείς ελειποβαρείς, όλοι οφείλουμε να δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε και υπερβαίνοντας των δυνατοτήτων μας να επιτελέσουμε στο ακέραιο το καθήκον μας.

Χρωστάμε σε όλους αυτούς που σήμερα τιμούμε αλλά κυρίως χρωστάμε στην ιστορία αυτού του τόπου και όπως λέει ο ποιητής «Δεν μας προσμένει η ιστορία στο βάθος, αλλά προχωρεί μαζί μας. Με τα χέρια μας κωπηλατεί στο χρόνο. Είμαστε το ρεύμα που κουβαλάει πάνω του το αύριο, χωρίς να είμαστε το αύριο».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail