Ποια η διαφορά ανάμεσα στο Ρωμιός και το Ελληνας για την Τουρκία

xxoktayxx / pixabay
Στην Τουρκία, οι Ελληνοκύπριοι αποκαλούνται «Rum» (Ρωμιοί), όρος που χρησιμοποιείται στην τουρκική για τρεις ομάδες: την ελληνορθόδοξη κοινότητα ( Rum millet ) που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους σημερινούς Έλληνες που ζούνε στην Τουρκία και τους Ελληνοκύπριους.

Για τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ο όρος « Yunan» (Ίωνας).

Ο όρος «Ρωμιοί» για τους Ελληνοκύπριους, τους παρουσιάζει συνειρμικά ως πρώην υπηκόους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που σίγουρα διαφέρουν από τους Έλληνες, αναιρώντας τους το δικαίωμα να αξιώνουν ελληνική ταυτότητα και να επιζητούν Ένωση με την Ελλάδα.

Μάλιστα το τουρκοκυπριακό βιβλίο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης{Vehbi Serter, Kıbrıs Tarih,Ιστορία της Κύπρου, σελ 8} αναγράφει ότι ,,,«οι σημερινοί Ρωμιοί (Rum) στην Κύπρο δεν είναι Έλληνες», αλλά προέκυψαν από τους διάφορους κατακτητές της Κύπρου και «από αυτή την άποψη αποδεικνύεται πως η Κύπρος δεν έχει καμιά σημασία για την Ελλάδα».

Μια ιδέα για να καταλάβουμε πως σκέπτονται οι απέναντι και τι θεωρούν ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail