Όποιος μισεί τις πατρίδες, μισεί τους λαούς

Yuri_B / pixabay
"Εμπρός των Ελλήνων γενναία παιδιά ελευθερώστε την πατρίδα, τέκνα, γυναίκες και των πατρώων θεών σας να ελευθερώστε τα ιερά" απόσπασμα από τους Πέρσες του Αισχύλου. "Ξέρετε καλά αδέρφια ότι για τέσσερεις λόγους πρέπει να προτιμήσουμε το θάνατο πάρα τη ζωή πρώτον για την πίστη και την ευσέβεια μας, δεύτερον για την πατρίδα, τρίτον για το βασιλέα Χριστό και τέταρτον για τους συγγενείς και φίλους" απόσπασμα από τον τελευταίο λόγο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που αρνήθηκε όπως είχε αρνηθεί κάποτε, και ο Λεωνίδας να δώσει γη και ύδωρ στους εχθρούς.

Αυτό το το έθνος για να εξασφαλίσει ένα μικρό κομμάτι γης έχυσε πολύ αίμα. Ευτυχώς που το 1821 οι πρόγονοί μας δεν σκέφτηκαν την αριθμητική διαφορά με την οθωμανική αυτοκρατορία γιατί θα ήμασταν ακόμα σκλάβοι. Όποιος δεν καταλαβαίνει την έννοια της πατρίδας και ονειρεύεται άχρωμες μάζες, μισεί τους λαούς όχι μόνο αυτόν τον λαό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελίτ που θέλουν φθηνούς δουλοπάροικους χωρίς ιδιοκτησιακά δικαιώματα στις πατρίδες τους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπερδεύουν τους πρόσφυγες του 1922 που ήταν Έλληνες κι ήρθαν στην μητρόπολη η οποία υπέγραψε την οριστική απώλεια του τόπου τους και τους σύγχρονους πρόσφυγες που ονειρεύονται να ξαναγυρίσουν στον τόπο τους και να είναι ασφαλεις σε αυτόν με τους οικονομικούς μετανάστες χωρίς χαρτιά που ψάχνουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες είτε είναι επαγγελματίες του ανθρωπισμου οπότε μέτρανε κεφάλια κι όχι αλήθειες προσβάλλοντας κάθε έννοια ανθρωπισμού και θίγοντας τους πρόσφυγες είτε ιδεοληπτικοί. Η ουσία είναι ότι οι πατρίδες είναι τα σπίτια των λαών. 'Οποιος μισεί τις πατριδες μισεί τους λαούς.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail