1920-1922 και ηθικό δίδαγμα: την ώρα της κρίσης για τα κρίσιμα υπουργεία επιλέγουμε τους τους καταλληλότερους

Tην 1η Νοεμβρίου 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχασε τις εκλογές και αποχώρησε στο εξωτερικό. Κέρδισε η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις, συνασπισμός αντιβενιζελικών κομμάτων, με κυριώτερο το Λαϊκό κόμμα του Δημητρίου Γούναρη. Κεντρικό προεκλογικό σύνθημα των αντιβενιζελικών ήταν η απεμπλοκή από την μικρασιατική εκστρατεία και η επιστροφή του στρατού "οίκαδε". 

Μελέτης Μελετόπουλος

Πρωθυπουργός στη θέση του Βενιζέλου έγινε ο ογδοντάχρονος Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος είχε την σοφία να εισηγηθεί να ανατεθεί στο Βενιζέλο η εκπροσώπηση της Ελλάδος στο εξωτερικό, με σκοπό να βρεθεί μία λύση στο Μικρασιατικό ζήτημα. Ο Γούναρης αντιστάθηκε λυσσαλέα, θέτοντας την εμπάθεια πάνω από την εθνική συνεννόηση. 

Όταν έγινε με την σειρά του πρωθυπουργός το 1921, απέτυχε παταγωδώς να έρθει σε συνεννόηση με τις μεγάλες δυνάμεις, η Ελλάδα απομονώθηκε διπλωματικά, εξασθένησε στρατιωτικά και τελικώς ήρθε η μεγαλύτερη καταστροφή της ελληνικής ιστορίας. Ο δε Γούναρης εκτελέσθηκε κακήν κακώς στο Γουδί. 

Ηθικόν δίδαγμα: την ώρα της κρίσης, για τα κρίσιμα υπουργεία επιλέγουμε τους τους καταλληλότερους, τους ευφυέστερους και τους γενναιότερους. Ακόμα κι αν ανήκουν σε άλλη παράταξη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail