Ήρθε κι η ώρα της απειλής για την Αίγυπτο από τις ΗΠΑ: Μην παραλάβετε τα Sukhoi-35E

 Sputnik / Vitaliy Ankov
Freepen.gr - Η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει τις παραδόσεις περίπου δύο δωδεκάδων αεροσκαφών Su-35E στην Αίγυπτο μεταξύ 2020-2021 σε μια συμφωνία που ξεπερνά το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι παραδόσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κυρώσεις εναντίον του Καΐρου.

Η απόφαση της Αιγύπτου να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις και να σταματήσει η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στη χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο βοηθός γραμματέας πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων της Αμερικής, R. Clarke Cooper, στο Dubai Airshow.

Την περασμένη εβδομάδα τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μάρκος Εσπερ έστειλαν επείγουσα επιστολή προς την Αίγυπτο, προτρέποντας το Κάιρο να ακυρώσει τη συμφωνία για τα Su-35 με τη Ρωσία, με την επιστολή να προειδοποιεί ότι τα ρωσικά όπλα θα "περιπλέξουν" τις παραδόσεις αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα.

Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι στέλνουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο ετησίως, με τα χρήματα που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ομαλοποιημένων σχέσεων μεταξύ Καΐρου και του γειτονικού Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Trump έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi ενάντια στις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία εκφράζοντας την "ανησυχία" του για τη "διεύρυνση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή" και προτρέποντας τους "Αιγυπτίους να στραφούν περισσότερο προς τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail