Αντίδραση από Κάιρο στις απειλές των ΗΠΑ για τα Sukhoi-35: Είμαστε μεγάλη χώρα και ενεργούμε προς το συμφέρον μας

Freepen.gr - Ένας Αιγύπτιος βουλευτής δήλωσε ότι το να απειλούν οι ΗΠΑ τη χώρα του για την πρόθεσή της να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, αποτελεί μια απαράδεκτη παρέμβαση. Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Πεντάγωνο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησαν σε κοινή επιστολή προς τις αιγυπτιακές αρχές σχετικά με την εισαγωγή πιθανών κυρώσεων για την αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35.

"Οι δηλώσεις σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Αιγύπτου για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία [...] υπερβαίνουν το πλαίσιο των διπλωματικών κανόνων [...] και τις θεωρούμε ως απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας", δήλωσε ο Yahya al-Kadwani.

Νωρίτερα ένας ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ σημείωνε σε μια δήλωση προς τα ΜΜΕ ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει διάλογο με την Αίγυπτο έτσι ώστε η αραβική χώρα να παραιτηθεί από την αγορά.

"Η Αίγυπτος είναι μια κυρίαρχη χώρα που λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τους μηχανισμούς τεχνικο-στρατιωτικής συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της", δήλωσε ο Al-Kadwani.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να διαφοροποιήσει την προσφορά όπλων της και ήδη συνεργάζεται με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

"Η Αίγυπτος δε θα υποστεί πίεση στις ΗΠΑ, δε θα αλλάξει την πολιτική της για να ευχαριστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραιτηθούμε από την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού" τόνισε προσθέτοντας πως "μεγάλη χώρα είναι αυτή που ενεργεί προς το καλύτερο συμφέρον της και δε δέχεται ότι οι αποφάσεις της να επιβάλλονται από το εξωτερικό".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail