Η Σουηδία κρύβει το κεφάλι στην άμμο για την εισαγόμενη εγκληματικότητα: Σέρβιραν πίτσα σε συμμορίτες για να μην σκοτώνονται

Reuters / Johan Nilsson
Freepen.gr - Με την εγκληματικότητα των συμμοριών να εκτοξεύεται στη Σουηδία, ο πρωθυπουργός της χώρας εξακολουθεί να αρνείται να εστιάσει στη μετανάστευση για το πρόβλημα. Τα στατιστικά στοιχεία ωστόσο αποδεικνύουν ότι κάνει λάθος, αλλά στη Σουηδία, η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πιο σημαντική από την πραγματική δικαιοσύνη, αναφέρει ο Graham Dockery για το Russia Today.

Η χώρα που έδωσε τον κόσμο τους ABBA και το IKEA είναι πλέον φημισμένη για μια πιο απειλητική εξαγωγή: το έγκλημα. Μέσα από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων και πυροβολισμών, η Δανία την περασμένη εβδομάδα έκλεισε τα σύνορά της με τη Σουηδία, επαναφέροντας τους ελέγχους διαβατηρίων και τους αστυνομικούς ελέγχους για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950. Ο περιορισμός ασφάλειας είναι απαραίτητος "για την αντιμετώπιση της απειλής από το σοβαρό, διασυνοριακό έγκλημα", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, Νίκε Χάεκερουπ.

Δεκατρείς εκρήξεις και μια διπλή δολοφονία στο δανικό έδαφος προκάλεσαν το κλείδωμα των συνόρων, αλλά στη Σουηδία το πρόβλημα είναι χειρότερο. Υπήρξαν 162 βομβιστικές επιθέσεις στη Σουηδία το περασμένο έτος και 120 κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019. Το δεξιό κόμμαα έχει κατηγορήσει τις συμμορίες μεταναστών για το κύμα του εγκλήματος, αλλά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν, διατηρεί άλλη άποψη.

Αν και ο Λόφβεν παραδέχτηκε ότι η απειλή της βίας από συμμορίες είναι πραγματική και ανερχόμενη, δήλωσε στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT την Κυριακή ότι οι πηγές του προβλήματος είναι o «διαχωρισμός», η φτώχεια και η ανεργία.

Ο διαχωρισμός οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει υπερβολικά υψηλή ανεργία στις περιοχές αυτές. Αλλά αυτό θα ήταν το ίδιο ανεξάρτητα από το ποιος είχε ζήσει εκεί. Αν βάζεις ανθρώπους που γεννιούνται στη Σουηδία υπό τις ίδιες συνθήκες, παίρνεις το ίδιο αποτέλεσμα », είπε.

«Λόγω των οικονομικών χασμάτων, οι κοινωνικές αδικίες θα ήταν ίδιες».

Κατηγορώντας το «διαχωρισμό» σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια λέγοντας στους Σουηδούς ότι το πρόβλημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει χωρίς τη μετανάστευση, απαιτεί ένα φαντασιακό διπλό σενάριο και μια σκόπιμη άγνοια των γεγονότων.

Το ποσοστό ανεργίας της Σουηδίας ανήλθε στο 8,6% το 2010, μετά τη μεγάλη ύφεση. Ο Σβεν και ο Νιλς δεν ξεκίνησαν να αντιτίθενται ο ένας στον άλλον και η χώρα είδε 17 ανθρώπους να σκοτώνονται από πυροβόλα όπλα το επόμενο έτος. Μέχρι το 2018, το ποσοστό ανεργίας είχε πέσει στο 6,3%, ενώ 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί πάλι φέτος, με 23 θανατηφόρους πυροβολισμούς που αναφέρθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019 όντας περισσότεροι από τότε.

Συνολικά, οι δολοφονίες και οι ανθρωποκτονίες υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ του 2008 και του 2018, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Ο Loath όπως ο Lofven ήταν να παραδεχτεί πως η σχέση μεταξύ των μεταναστών και του εγκλήματος δεν είναι μόνο το αποκύημα της δεξιάς φαντασίας. Μια έρευνα του 2017 από την εφημερίδα Dagens Nyheter διαπίστωσε ότι οι μετανάστες ήταν πίσω από το 90 τοις εκατό των πυροβολισμών στη Σουηδία. Η πλειοψηφία των δραστών, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν άνδρες από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική.

Οι επιθέσεις χειροβομβίδων φαίνεται επίσης να είναι ένα εισαγόμενο φαινόμενο. Η Σουηδία ενώ είχε λίγα περιστατικά κάθε χρόνο με εκρηκτικές συσκευές, το 2016, 39 χειροβομβίδες χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις. Φυσικά, το 2015 ήταν η χρονιά που η Σουηδία υποδέχθηκε περισσότερους από 160.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, περισσότερους κατά αντιστοιχία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η ανεργία και η μετανάστευση συνδέονται

Αλλά η συσχέτιση δεν ισούται με την αιτιώδη συνάφεια. Το γεγονός ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αυξήθηκαν σχεδόν σαράντα φορές την ίδια στιγμή που η Σουηδία πλημμύρισε με νέες αφίξεις θα μπορούσε απλά να είναι σύμπτωση. Ωστόσο, εάν η πραγματική αιτία είναι πράγματι η ανεργία, όπως προτείνει ο Lofven, τότε το πρόβλημα συνδέεται και πάλι με τη μετανάστευση.

Μια κυβερνητική έκθεση πέρυσι διαπίστωσε ότι το ποσοστό ανεργίας για άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο ανερχόταν στο 20% περίπου. Μια άλλη έκθεση τον περασμένο μήνα αποκάλυψε ότι μέχρι το 90% των αιτούντων άσυλο που έφθασαν από την κρίση των μεταναστών το 2015 ήταν άνεργοι.

Εν μέσω της άρνησης της κυβέρνησης του Lofvten - η οποία έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια να υποβαθμίσει το πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο - η αστυνομία στη Σουηδία έχει δημιουργήσει κάποια μη σοβαρά σχέδια για την αντιμετώπιση της βίας. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον πυροβολισμό ενός 15χρονου αγοριού στο Μάλμο, η αστυνομία κάλεσε τους ηγέτες των συμμοριών να καθίσουν μαζί με τους νομικούς και τους συγγενείς των θυμάτων αξιόποινων πράξεων. Σέρβιραν πίτσα και οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους εγκληματίες ευγενικά να σταματήσουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον.

Το Sweden.se, εν τω μεταξύ προσελκύει περισσότερους μετανάστες βόρεια με διαφημίσεις σε αραβική γλώσσα που υπόσχονται ελεύθερη υγεία και οδοντιατρική φροντίδα, σημαντικές πληρωμές επιδομάτων για παιδιά και τη μεγαλύτερη άδεια γονικής άδειας στον κόσμο - εάν οι νεοφερμένοι καταφέρουν να βρουν δουλειά καταρχήν.

Με την κυβέρνηση να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο, ο διευθύνων σύμβουλος της Scania, Leif Östling, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και ντόπιων θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε "εσωτερικό πόλεμο." Η πρόβλεψη του μεγιστάνα των φορτηγών επιβεβαιώνεται από πρόσφατη μελέτη από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, προειδοποιώντας ότι το σουηδικό σύστημα δικαιοσύνης δεν είναι καλά εξοπλισμένο για να χειριστεί τις παράλληλες κοινωνίες που αναπτύσσονται σε γειτονιές μεταναστών.

Εάν ο Λόφβεν εξακολουθεί να αγνοεί το πρόβλημα και αν οι χειρότερες προβλέψεις του Östling επιβεβαιωθούν, τότε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών θα μπορέσει κάποια μέρα να κρατήσει ψηλά το κεφάλι του και να δηλώσει «τουλάχιστον κανείς δεν με έλεγε ρατσιστή», καθώς η χώρα του θα καίγεται, καταλήγει ο Dockery.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail