Κίσινγκερ: Η διάσταση ΗΠΑ-Κίνας θα είναι χειρότερη από τους δύο παγκοσμίους, αν δε βρουν λύση

AP Photo / Richard Drew
Freepen.gr - Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι Κίσινγκερ, αξιολογεί την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως κάτι «χειρότερο από τους Παγκόσμιους Πολέμους που κατέστρεψαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» εάν οι πλευρές αποτύχουν να διευθετήσουν τη σύγκρουση:

"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες και στις δύο πλευρές θα συνειδητοποιήσουν ότι το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από τις δύο πλευρές και το να επεξεργαστούν λύσεις για να αντιμετωπίζουν τις αναπόφευκτες δυσκολίες », δήλωσε ο 96χρονος διπλωμάτης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές πτυχές της εξέλιξης της Κίνας είναι πρόκληση για τις ΗΠΑ", παραδέχθηκε ο Κίσινγκερ, τονίζοντας ότι η διάσταση είναι αρκετά προβλέψιμη δεδομένης της ιστορικής εμπειρίας:

"Δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν δύο μεγάλες χώρες σε διαφορετικά μέρη του σύμπαντος να βρεθούν σε παρόμοιες θέσεις", είπε ο Κίσινγκερ, προειδοποιώντας ενάντια σε μια μόνιμη σύγκρουση και προβλέποντας «ένα καταστροφικό αποτέλεσμα» για το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον αν συμβεί.

«Δεν είναι πλέον δυνατόν να σκεφτεί κανείς ότι η μία πλευρά μπορεί να κυριαρχήσει στην άλλη. Πρέπει να συνηθίσουν στο γεγονός ότι θα έχουν αυτό το είδος αντιπαλότητας» υποστήριξε ο Κίσινγκερ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail