Μεσαία τάξη για το Χρήστο Σταϊκούρα όποιος βγάζει από 6.294 ευρώ το χρόνο [524,50 το μήνα];

Freepen.gr - Μια ιδιαίτερη προσέγγιση ως προς το ποιοι θεωρούνται μεσαία τάξη στην Ελλάδα εξέφρασε, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ο υπουργός φαίνεται να ασπάζεται την άποψη ΟΟΣΑ ότι μεσαία τάξη θεωρείται όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 6.294,00 ευρώ το χρόνο, κάτι που μεταφράζεται σε 524,50 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε σχετικά μεταξύ άλλων:

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες:
Πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές, αλλά αυτές που απευθύνονται σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Μειώνονται φόροι που ανακουφίζουν όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

Και ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία, κυρίως, των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Και σε αυτό το σημείο ορισμένες επισημάνσεις:

Η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο «μεσαία τάξη».

Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, το περιεχόμενο του όρου «μεσαία τάξη» μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την προσέγγιση του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα μ’ αυτή, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.

Η έννοια της μεσαίας τάξης όμως διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail