Οι γραμμές που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου

Οι ελληνο-αμερικανικές οι σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια "νέα εποχή" με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «έρχεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση που είναι ήδη στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ». «Μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα είναι καλή για τον ελληνικό λαό και καλό για την Αμερική».

Infobrics.org - Paul Antonopoulos, Research Fellow at the Center for Syncretic Studies
Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί; Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Pompeo στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε μια νέα συμφωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που επιτρέπει στις ΗΠΑ να ανοίξουν 3 νέες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα του Αιγαίου, αλλά κυρίως να αποκτήσουν ναυτική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το λιμάνι βρίσκεται στρατηγικά κοντά στα τουρκικά Δαρδανέλλια που συνδέουν το Αιγαίο / Μεσόγειο μέσω του Βοσπόρου με τη Μαύρη Θάλασσα και ως εκ τούτου τη Ρωσία. Συνεπώς, ο Pompeo είναι εκστατικός, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σταθερά τοποθετημένη στο στρατόπεδο των ΗΠΑ και έχει δεχθεί πρόθυμα να γίνει οχυρό του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι πιθανό ότι και οι Η.Π.Α. «ανταμείβουν» την Ελλάδα για τη συνέχιση και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών της με το Ισραήλ. Ο αγωγός Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, GRISCY, πιθανόν ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον, ειδικά καθώς και τα τρία κράτη είναι αντιτουρκικά και βοηθούν στην περαιτέρω εξασφάλιση της θέσης του Ισραήλ στην περιοχή. Ο Andrew Korybko υποστηρίζει ότι ο GRISCY είναι το κλειδί των Η.Π.Α. για να υπάρχει πολυπολικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Συνέχισε να εξηγεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την πιθανή επέκταση του TurkStream στην Ελλάδα καθ 'οδόν προς την Ιταλία, να συνεχίσουν να καταστρέφουν τις ολιγαρχικές εκμεταλλεύσεις στην Κύπρο και να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τη Ρωσική «Ισραηλινή» Στρατηγική Εταιρική Σχέση και την εμπορική διαδρομή "Levantine Line" μεταξύ της Κριμαίας, της Συρίας, του Σινά και της Ερυθραίας σε περίπτωση κρίσης.

Με την ενίσχυση των τουρκορωσικών σχέσεων, οι ΗΠΑ στράφηκαν στην Ελλάδα ως σχέδιο Β για να μπλοκάρουν το ρωσικό ναυτικό της Μαύρης Θάλασσας καθώς τα Δαρδανέλλια διαχέονται στο βόρειο Αιγαίο, όπου υπάρχουν χιλιάδες νησιά, καθιστώντας το ναυτικό λαβύρινθο περιοχή περιορισμένων ελιγμών. Με την Ελλάδα να έχει ένα αξιοσέβαστο ναυτικό και να υποστηρίζεται από μια ναυτική βάση των ΗΠΑ, αν ποτέ η Ουάσιγκτον χρειαζόταν να μπλοκάρει παράνομα τα Στενά, θα ήταν σε θέση να το κάνει χωρίς μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Πρόκειται για σημαντικό ζήτημα ασφάλειας για τη Μόσχα, που οδήγησε τον Ρώσο Πρέσβη στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, να προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να την εγκαταλείψουν, όπως έκανε πρόσφατα με τους Κούρδους στη Συρία, προσθέτοντας σωστά ότι η πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία για την Ελλάδα ήταν ένα λάθος.

"Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά, πρέπει να ζητήσετε από την ελληνική πλευρά να σας πει γιατί έλαβαν τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να το κάνουν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι καλά ζυγισμένη για το μέλλον», είπε.

Ωστόσο, ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα το έχει πράξει πρέπει να είναι απλά γνωστός στον Τσιζώφ, με την Αθήνα να αναφέρει καθημερινά τις τουρκικές αεροπορικές παραβιάσεις στην περιοχή της αλλά και καθώς η Τουρκία απείλησε να εισβάλει στην Κύπρο μόλις τον Αύγουστο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένα μήνα νωρίτερα βρέθηκε μπροστά από ένα χάρτη που είχε τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου της Ελλάδας υπό τουρκικό έλεγχο.

Όταν ερωτήθηκε για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τους Κούρδους, ο Τσίζοφ δήλωσε: «Είχαμε προειδοποιήσει τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν. Και εδώ, [...] μπορώ προσωπικά να προειδοποιήσω τους Έλληνες γι 'αυτό, ότι θα έχουν την ίδια μοίρα με τους Κούρδους».

Ωστόσο, πρόκειται για μια άδικη σύγκριση, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλήρεις κρατικές λειτουργίες σε αντίθεση με τους απάτριδες Κούρδους. Αυτό οδήγησε τον σύμβουλο της Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξανδρο Διακόπουλο, να δηλώσει μια μέρα αργότερα ότι «οι βάσεις των Η.Π.Α. δεν θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πάντα και σήμερα δε διαρκεί τίποτα για πάντα».

Παρόλο που αυτό που λέει θα μπορούσε να είναι αληθές εάν ερχόταν στην εξουσία μια πραγματικά αντιαμερικανική κυβέρνηση, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα δεδομένου ότι μόνο το 36% των Ελλήνων βλέπει τις ΗΠΑ ευνοϊκά σύμφωνα με την έρευνα της Pew του 2018, αυτό παραμένει απίθανο καθώς κάθε κόμμα που έρχεται στην εξουσία αποδεικνύεται φιλικό σις ΗΠΑ παρά ορισμένες προεκλογικές ρητορείες.

Αν και η ρητορική από τους Ρώσους και τους Έλληνες αξιωματούχους ήταν φιλική, αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και των σχέσεών τους με τις Μεγάλες Δυνάμεις εξαπλώνονται, ακόμη και αν δεν είναι επιθυμητές από τη Μόσχα. Αν και η Τουρκία είναι το σημαντικότερο μέλος της αντιρωσικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ λόγω της κρίσιμης στρατηγικής της θέσης, η λεπτή και εντυπωσιακή διπλωματία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σήμαινε μόνο την ενίσχυση των σχέσεων με το γείτονα της Μαύρης Θάλασσας αλλά επέστρεψε την ερώτηση αν η Τουρκία θα πρέπει ή όχι να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.

Παρόλο που οι δύο αξιωματούχοι δεν ήταν ειλικρινείς στις παρατηρήσεις τους, παραμένει να δούμε αν θα εκραγεί ένας πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο χριστιανικών ορθόδοξων χωρών, ωστόσο είναι απίθανο βραχυπρόθεσμα. Αν και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει αντι-ρωσικό συναίσθημα, η Αθήνα συνεχίζει να στρέφεται πιο κοντά στην Ουάσινγκτον, καθώς αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι θα προστατεύσουν την ελληνική κυριαρχία.

Η συμμαχία της Ελλάδας με τις Η.Π.Α. δεν είναι κατά τη θεώρησή της αντιρωσική, αλλά μάλλον εγγύηση προστασίας σε περίπτωση που ένοπλες εχθροπραξίες ξεσπάσουν με την Τουρκία. Ωστόσο, η συνεχής αναζήτηση της ασφάλειας της Ελλάδας λόγω της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει δώσει την τέλεια ευκαιρία στις ΗΠΑ να εκδικηθούν εκ των προτέρων την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Το Αιγαίο γίνεται όλο και πιο ασταθές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις εχθροπραξίες προς όφελός τους σε μια διπλή κίνηση για να εξασφαλίσουν το Σχέδιο Β για το στραγγαλισμό του Ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, εάν χρειαστεί, και να τιμωρήσουν την Τουρκία για τις αυξανόμενες σχέσεις της Μόσχα. Ως εκ τούτου, η Ρωσία ως ο πιο λογικός παίκτης έχει τη δυνητική επιρροή για να ηρεμήσει την κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ως εκ τούτου να εξασφαλίσει και τα θαλάσσια περάσματα.

Με την Ελλάδα να είναι ο αρχικός αρχαίος ευρασιατικός πολιτισμός και η Ρωσία να είναι μια γιγαντιαία Ευρασιατική δύναμη, οι κοινότητες μεταξύ των δύο χωρών μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν. Αν και οι στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α. είναι εδώ για να παραμείνουν στο άμεσο μέλλον, υπάρχει κάθε δυνατότητα να προκύψει μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία θα εκδιώξει όλη την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, όπως είπε έμμεσα ο Διακόπουλος. Επομένως, η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα μπορούσε να ανοίξει από αυτό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail