Απελπισία στους Ελληνες ροδανικοπαραγωγούς για τους δασμούς του Τραμπ: Γιατί μας τιμωρούν;

Ζisis Ρatsikas / Ηandout via RΕUΤΕRS
Freepen.gr - Δεν υπάρχει προοπτική για τα ροδάκινα: οι Έλληνες παραγωγοί απελπισμένοι από τα νέα τιμολόγια του Trump, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters. Η απόφαση της διοίκησης της Trump να επιβάλει ένα πρόσθετο δασμό 25% σε μια σειρά προϊόντων της ΕΕ ως αντίποινα για επιδοτήσεις αεροσκαφών της ΕΕ, χτυπά τα προϊόντα από τα σκωτσέζικα ως τα ιταλικά τυριά και τα γαλλικά κρασιά.

Στην Ελλάδα, πλήττεται το βραβευμένο κονσερβοποιημένο ροδάκινο.

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κονσερβοποιημένων ροδάκινων παγκοσμίως, με το ένα πέμπτο περίπου των 250.000 τόνων ετήσιας παραγωγής της να απορροφάται από την αγορά των ΗΠΑ. Παλαιότερα υπόκειντο σε εισφορά εισαγωγής 18%, ωστόσο με τα νέα τιμολόγια - ως αντίμετρα στις επιδοτήσεις της Airbus - θα αυξυθούν συνολικά στο 43%.


"Ο Trump θα έκανε καλά να συμπεριφερθεί σωστά και να πάμε στη δουλειά, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε», δήλωσε ο ροδακινοπαραγωγός, Τάσος Χαλκίδης. "Δεν θέλουμε αυτήν την τιμολογιακή δραστηριότητα."

Αυτή η γόνιμη πεδιάδα που διασχίζει τις περιοχές Ημαθίας και Πέλλας στην κεντρική Μακεδονία είναι ένας ογκώδης οπωρώνας ροδακινιάς. Μια ροζ θάλασσα χαιρετίζει τους επισκέπτες την άνοιξη, όταν τα ροδάκινα είναι σε άνθηση.

Σε μια τεράστια αποθήκη γεμάτη με εκατομμύρια κουτιά αλουμινίου, ο 63χρονος Κώστας Αποστόλου, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Κονσερβοποιών, λέει ότι η διαμάχη απειλεί το βιοτικό τους δυναμικό και πιθανώς θα τους αποκλείσει από τη μεγαλύτερη αγορά τους.

«Γιατί μας τιμωρούν;» είπε ο Απόστολος στο Reuters.

Η αύξηση των φόρων εισαγωγής τέθηκε σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου, κι ενώ οι Έλληνες παραγωγοί ήταν προετοιμασμένοι για την αποστολή 50 εκατομμυρίων κονσερβών στις αγορές των ΗΠΑ.

Πολλοί πελάτες εκεί - κυρίως οι επιχειρήσεις εστίασης που προμηθεύουν νοσοκομεία, σχολεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις - είτε έχουν ακυρώσει τις παραγγελίες τους είτε έχουν δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για οποιαδήποτε αύξηση των δασμών, ανέφεραν οι παραγωγοί.

"Ξαφνικά υπήρξε αυτός ο (εμπορικός) πόλεμος ... Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις δουλειές μας εδώ σε αυτή τη μικρή περιοχή", ανέφερε ο Απόστολου.

Εγκλωβισμένοι στην υπερβολική προσφορά, οι παραγωγοί έχουν ακόμη ένα λόγο να αισθάνοντα άβολα καθώς οι γραμμές παραγωγής τους είναι προσαρμοσμένες στην αγορά των ΗΠΑ. Ο τομέας έχει ως επί το πλείστον δοχεία 3 κιλών που προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν στην Ευρώπη, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική όπου αποστέλλονται δοχεία 1 κιλού.

Η ένωση των Κονσερβοποιών και άλλοι ειδικοί της βιομηχανίας λένε ότι το εισόδημα που θα χαθεί από την αγορά των ΗΠΑ είναι περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια - ένα μικρό ποσό από την άποψη του διεθνούς εμπορίου αλλά ζωτικής σημασίας για μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας με ανεργία στο 20%.

Τέλος ανησυχούν από το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της παρουσίας υπερπλεονάζοντος προϊόντος θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών και η ανεργία θα εκτιναχθεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail