Οι νέοι Τούρκοι βασιβουζούκοι: Τι είναι ο περιβόητος Ελεύθερος Συριακός Στρατός

Οι βασιβουζούκοι ("διεφθαρμένα κεφάλια" στα τουρκικά) εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον οθωμανικό στρατό στα τέλη του 18ου αιώνα και πολέμησαν στην Αίγυπτο εναντίον του στρατού του Ναπολέοντα. Αυτοί οι ακανόνιστοι μισθοφόροι στρατιώτες, συχνά αποτελούμενοι από άστεγους ζητιάνους και κακοποιούς, ήταν διαβόητοι για την έλλειψη πειθαρχίας, λεηλασίας και βιαιότητας.

Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας (1853-1856) οι συμμαχικοί στρατηγοί έκαναν μάταιες προσπάθειες να τους πειθαρχήσουν. Οι υπερβολές των βασιβουζούκων κατά τη διάρκεια του Ρωσο-οθωμανικού πολέμου του 1877-78 ανάγκασαν τελικά την κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης να εγκαταλείψει τη χρήση τους.

Περισσότεροι από δύο αιώνες αφού οι Οθωμανοί πρόγονοί τους είχαν χρησιμοποιήσει, οι Τούρκοι βρήκαν την αραβική τους μετενσάρκωση στη Συρία.

Οι κύριοι ένοπλοι σύμμαχοι της Τουρκίας στο πολεμικό θέατρο της Συρίας, ο ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), ο οποίος πρόσφατα ανασυντάχθηκε ως Εθνικός Στρατός της Συρίας (SNA), είναι μια ομάδα διαφόρων φατριών τζιχάντ που αποτελούν "δύναμη απελευθέρωσης". Σύμφωνα με άρθρο της 31ης Δεκεμβρίου 2012 στο HuffPost:

"[Ο FSA] έχει πρόσφατα κλεμμένα αποθέματα σιταριού προοριζόμενα για τους κατοίκους του Χαλεπίου και τα πούλησε σε ιδιώτες Τούρκους εμπόρους σιτηρών, απαλλοτριώθηκαν αποθέματα φαρμακευτικών προϊόντων και τα πούλησαν ξανά στους ιδιοκτήτες τους και λεηλάτησαν τα σχολεία.

"Στα περίχωρα του Χαλεπίου, ο FSA έχει εγκαθιδρύσει μια αστυνομική δύναμη της Σαρία που είναι ένα αντίγραφο της αστυνομίας της Wahhabi στη Σαουδική Αραβία - αναγκάζοντας τους απλούς πολίτες να συμμορφώνονται με τον κώδικα της Σαρία ...

"Λιβανέζικες εφημερίδες όπως οι Al-Akhbar και Assafir και το infowars.com του Alex Jones, έχουν μεταδώσει ένα ανησυχητικό βίντεο με ένα παιδί ηλικίας 12 ετών που προφανώς αναγκάστηκε από τον FSA να αποκόψει το κεφάλι ενός Συριακού στρατιωτικού αξιωματικού ...

Ο FSA έχει επίσης στοχεύσει στην υποδομή της χώρας. Ένας από τους κύριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Δαμασκό χτυπήθηκε για τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, επηρεάζοντας το 40% των κατοίκων της πόλης.

Προφανώς, ο αυθεντικός SNA, το νέο εμπορικό σήμα των τζιχαντιστών του FSA, ακολουθεί το παράδειγμά του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της 15ης Οκτωβρίου 2019, οι εξτρεμιστές πληρεξούσιοι της Τουρκίας "υποσχέθηκαν να σκοτώσουν "χοίρους και "άπιστους", παρέλασαν τους Κούρδους αιχμάλωτους μπροστά στις κάμερες και, σε ένα τρομοκτικό βίντεο, πυροβόλησαν αρκετούς γύρους σε έναν άνδρα που βρισκόταν στο πλάι έναν αυτοκινητόδρομο με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του. "Εκπαιδεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία από το 2016 και με τη φήμη για βία και λεηλασία, οι μαχητές SNA μοιάζουν πάρα πολύ με τους οθωμανούς βασιβουζούκους.

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης, συνεχιζόμενης, στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, οι ισλαμιστές του SNA κατέλαβαν μια σημαντική εθνική οδό που διασχίζει τη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με το Associated Press:

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι μαχητές που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι πολίτες κατά μήκος του δρόμου, συμπεριλαμβανομένης της Hevreen Khalaf, μιας γυναίκας που ηγήθηκε κουρδικού πολιτικού κόμματος.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, μαχητές σπεύδουν προς ένα θωρακισμένο όχημα που έχει δεχθεί πλήθος από σφαίρες, λέγοντας ότι έχουν συλλάβει ένα "χοίρο". Η χαμηλή φωνή μιας γυναίκας μπορεί να ακουστεί από μέσα, λέγοντας ότι είναι επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος. Το βίντεο δείχνει ότι η Khalaf πιάστηκε ζωντανή και αργότερα πέθανε ή σκοτώθηκε ...

Σε άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε online έδειξε ότι οι μαχητές της Συρίας φώναζαν "ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος!" ["Allahu Akbar!"] Καθώς πυροβόλησαν πολλούς γύρους σε έναν δεσμευμένο φυλακισμένο που μοιάζει με έναν από τους συλληφθέντες στο προηγούμενο βίντεο ...

"Το κύριο πρόβλημα με αυτές τις δυνάμεις είναι η εγκληματικότητα τους", δήλωσε η Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ, συνάδελφός στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο έχει συνεντευξιάσει δεκάδες μαχητές και δήλωσε ότι οι ισλαμιστές φαίνεται να οδηγούνται από την επιθυμία για εξουσία και χρήματα, παρά από οποιαδήποτε συγκεκριμένη ιδεολογία.

"Ο Μαθισμός των Κούρδων, η αίσθηση του αραβικού σοβινισμού, η πλήρης μισαλλοδοξία για οποιαδήποτε διαφωνία και απλώς η επιθυμία για κέρδος είναι αυτό που οδηγεί τις περισσότερες από τις κακοποιήσεις", είπε.

Οι Τούρκοι αδερφοί του SNA δεν παρουσιάζουν μια πιο αγγελική εικόνα. Σύμφωνα με το Fox News:

Ένα μέλος των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που υπηρετούσε παράλληλα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό τη διεύθυνση των Κούρδων στη Συρία, δήλωσε στο Fox News την Τετάρτη ότι ήταν μάρτυρες των τουρκικών φρικαλεοτήτων στις πρώτες γραμμές.

"Είμαι ντροπιασμένος για πρώτη φορά στην καριέρα μου", δήλωσε ο απελπισμένος στρατιώτης, ο οποίος συμμετείχε στην εκπαίδευση των αυτοχθόνων δυνάμεων σε πολλές ηπείρους.

Αυτή η ζοφερή μαρτυρία ήρθε σε μια εποχή που η Διεθνής Αμνηστία συνέταξε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τουρκικές δυνάμεις και υποστηριζόμενες από την Τουρκία ένοπλες ομάδες της Συρίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει, με βάση μαρτυρία μεταξύ 12 και 16 Οκτωβρίου, «πώς οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν σεβαστεί τη ζωή των αμάχων, περιλαμβανομένων ομαδικών εκτελέσεων και παράνομων επιθέσεων, με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων».

"Οι πληροφορίες παρέχουν ακλόνητες αποδείξεις αδιάκριτων επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές - συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε σπίτι, αρτοποιείο και σχολείο - που διεξήγαγε η Τουρκία και συμμαχικές ένοπλες ομάδες της Συρίας".

Το πνεύμα του βασιβουζούκου στον τουρκικό στρατό φαίνεται να έχει αναβιώσει αιώνες αφού πρωτοεμφανίστηκε στον οθωμανικό στρατό. Με μια διαφορά, όμως: Οι Οθωμανοί βασιβουζούκοι ήταν απλώς ληστές που μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες. Οι Τούρκοι είναι "τζιχαντιστές" ληστές που μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail