Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη σημαίνει ουγγρική ΜΚΟ να ζητά αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Freepen.gr - Η Ομάδα Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων (MRGE), μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) με έδρα την Ουγγαρία, κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει ταχεία δράσει και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της ανύπαρκτης «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Η έκθεση της MRGE που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι οι φραγμοί στα δικαιώματα μειοψηφίας περίπου 140.000 ατόμων αυξήθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες δεκαετίες. "Μέχρι σήμερα, όμως, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη δημιουργώντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων", λέει η δήλωση του MRGE που συνοδεύει την έκθεση.

Η έκθεση καλύπτει θέματα αναγνώρισης, θρησκευτικής αυτονομίας και εκπαίδευσης που αντιμετωπίζει η υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα της Ελλάδας. "Εκτιμάται ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Δυτικής Θράκης είναι εθνικά τούρκοι - αλλά μέχρι σήμερα στερούνται το δικαίωμα να αναγνωριστούν ως τέτοιοι", αναφέρει ο Neil Clarke, επικεφαλής της ΜΚΟ Head of Legal Programs and Brussels Advocacy

Η δήλωση λέει ότι η συνεχιζόμενη μη αναγνώριση της συλλογικής εθνοτικής ταυτότητας της ανύπαρκτης τουρκικής μειονότητας έχει πολλές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης ελευθερίας της θρησκείας, της έλλειψης πρόσβασης στην εκπαίδευση στη δική τους γλώσσα και της αύξησης των επιθέσεων με κίνητρο μίσους από ακροδεξιές ομάδες εναντίον της κοινότητας. Η έκθεση περιγράφει τις ιστορικές και σύγχρονες λεπτομέρειες αυτών των επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας της ελληνικής παιδείας για τις μειονότητες και των υποχρεώσεών της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ευρήματα από την έρευνα πεδίου, τα οποία περιλαμβάνουν διαβουλεύσεις και συνεντεύξεις με μέλη της ανύπαρκτης τουρκικής μειονότητας, θρησκευτικούς ηγέτες, εκπρόσωπους μειονοτικών σχολείων, ενώσεις εκπαιδευτικών, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τοπικούς εμπειρογνώμονες και δήμαρχους.

Ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης που μιλά για μουσουλμανική και μόνο μειονότητα στη Δυτική Θράκη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail