Ο Κώστας Καραμανλής ακύρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Βόμβες μεγατόνων έριξε στην ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε αυτήν την πανηγυρική εκδήλωση!

Ακύρωσε στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική χάραξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη! Διατυπώνοντας θέσεις και απόψεις και οι οποίες θα έπρεπε να εκφράζονται από τον σημερινό Πρωθυπουργό!

Άργησε πολύ ο Κώστας Καραμανλής, αλλά τελικά από τη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ αποκαλυπτικός! Είναι δεδομένο, πως αυτή η ομιλία θα ανησυχήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους εντολείς της κυβερνητικής πολιτικής του! Αναμένουμε ωστόσο, να δούμε κατά πόσο θα ανησυχήσει τους καλούς χειροκροτητές – βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ουδόλως αντέδρασαν στην επαίσχυντη προ ημερών ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στη Βουλή με τα όσα είπε υπερθεμάτισε υπέρ της Παγκοσμιοποίησης και της συνύπαρξής μας, εντός της ελληνικής Επικράτειας, με όλους τους παρανόμως εισελθόντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς!

Ωστόσο, από πλευράς μου να πω, πως σε όσα παρακάτω θα διαβάσετε, που είναι ένα σημαντικό απόσπασμα των όσων είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συμφωνώ με πολλά εξ αυτών, ενώ με άλλα θα περίμενα ακόμη πιο σκληρή στάση ή πιο ακυρωτική! Όπως επί παραδείγματι η αναφορά του: “η Ελλάδα έχει επιλέξει, ως κύριο όπλο της απέναντι στις διεκδικήσεις αυτές, το Διεθνές Δίκαιο”, με βρίσκει ολοσχερώς αντίθετο, αφού ούτε Διεθνές Δίκαιο υπάρχει από τη στιγμή που η Τουρκία το καταπατεί συνεχώς, ούτε “ευρωπαϊκό κεκτημένο” (κατά Προκόπη Παυλόπουλο) υφίσταται αφού η ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, η Γερμανία είναι η πλέον φιλότουρκη χώρα της Υφηλίου:«Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία!

Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να “λογικευτούμε και να τα βρούμε” με τους Τούρκους, πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας!

Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη. Χρέος μας να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας!

Έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της ‘Άγκυρας!

Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.

Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων!

Με την Τουρκία, οι σχέσεις μας διαχρονικά δοκιμάζονται από τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί σοβαρότητα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει, ως κύριο όπλο της απέναντι στις διεκδικήσεις αυτές, το Διεθνές Δίκαιο.

Πρέπει ταυτόχρονα να εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την ανάδειξη του προβλήματος ως Ευρω-τουρκικού, και όχι αμιγώς ελληνο-τουρκικού. Και ακόμα να οικοδομούμε ισχυρές συμμαχίες, στη βάση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, που αναβαθμίζουν τη θέση μας στην περιοχή!

Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του “Όχι”, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου!

Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες! Η γεωγραφική μας θέση, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν, όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες, είμαστε μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενους ρυθμούς, και, ταυτόχρονα, αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε, στο όχι μακρινό μέλλον, ενώπιον εθνικής κρίσης!

Οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών! Το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας.

Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα.

Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας»!Πάντως όπως και να έχει, αυτή η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πιστεύω θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου της αντιπαράθεσης της πολιτικής Κυριάκου Μητσοτάκη! Αφού, προσωπικά αυτήν την ομιλία την χαρακτηρίζω ως προσωπική επίθεση του Κώστα Καραμανλή στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Και αν συνυπολογίσουμε και το προ ημερών αντάρτικο της “Καραμανλικής πτέρυγας” της Κ.Ο. της ΝΔ, όπου 6 βουλευτές στην ψηφοφορία παραπομπής Παπαγγελόπουλου διαχώρισαν τη θέση τους από την κομματική γραμμή, τότε ναι, ηχούν βαριά όργανα κατά του Πρωθυπουργού! Αφού η αμφισβήτηση των χειρισμών του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ έντονα και από άλλες πτέρυγες της Κ.Ο. της ΝΔ!

Φρονώ λοιπόν, πως οι εξελίξεις θα είναι στην πολιτική σκακιέρα της χώρας συθέμελες και βεβαίως πιστεύω – το έγραψα από την στιγμή που αυτή η κυβέρνηση έκλεισε ένα μήνα από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 – πως σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές!!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail