Νέο σχέδιο αρπαγής των ιδιωτικών περιουσιών στη Βόρειο Ηπειρο από τον Εντι Ράμα

Freepen.gr - Η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει την απόκτηση ιδιωτικής ιδιοκτησίας, ιδρύει τον Οργανισμό απαλλοτρίωσης

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να διευκολύνει τη διαδικασία "απόκτησης" περιουσίας από πολίτες και επιχειρήσεις για δημόσιους σκοπούς και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των σχεδίων για τα οποία μπορεί να εθνικοποιήσει την ιδιωτική ιδιοκτησία, αναφέρει η αλβανική ιστοσελίδα exit.al.

Μέσω του Υπουργείου Υποδομών η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει μια σειρά προτάσεων για την τροποποίηση του νόμου περί δημοσίων απαλλοτριώσεων. Μεταξύ άλλων, οι τροποποιήσεις προβλέπουν τη δημιουργία κρατικής υπηρεσίας απαλλοτρίωσης, με την επιφύλαξη του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλες τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης.

Αλλά η δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου παραβιάζει το πνεύμα του νόμου και δημιουργεί περιθώρια για καταχρήσεις, ιδίως για την επέκταση των σκοπών για τους οποίους μπορεί να απαλλοτριωθεί η δημόσια ιδιοκτησία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μέχρι σήμερα, η αξιολόγηση των νομικών κριτηρίων και όρων απαλλοτρίωσης ενός ακινήτου γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο. Προτείνεται ένα σχέδιο που απαιτεί απαλλοτρίωση και είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες:

"Τα μέλη των επιτροπών πρέπει να είναι ανεξάρτητοι υπάλληλοι ή εμπειρογνώμονες, με ειδική εμπειρία και προσόντα στον νομικό, οικονομικό και τεχνικό τομέα, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να έχουν σχέσεις φυλετικής ή περιουσιακής σχέσης με τις απαλλοτριωμένες ή συμφέροντες σχέσεις . κάθε είδους ενδιαφερόμενοι απαλλοτρίωσης "

Η κυβέρνηση απαιτεί πλέον, μέσω των τροπολογιών, οι εξουσίες αυτές να ασκούνται από τη νέα αυτή υπηρεσία, εξαλείφοντας τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις και συγκεντρώνοντας τα πάντα σε ένα ενιαίο ίδρυμα.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η νομική τροποποίηση παρέχει τη δυνατότητα αμφισβήτησης των αποφάσεων της κυβέρνησης για απαλλοτρίωση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Στην πράξη, απαλλοτριώσεις συμβαίνουν σπάνια, επειδή δεν έχουμε καθημερινά έργα ή επενδύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου Υπουργών, ο αριθμός των απαλλοτριώσεων στην Αλβανία είναι χαμηλός - περίπου 20 το χρόνο.

Ωστόσο υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον όσον αφορά τις ελληνικές περιουσίες οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο των Τιράνων τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στις ακτές της Χειμάρρας. Κάτι που υπονοεί και το δημοσίευμα με τη συνοδευτική του εικόνα.

Ο ισχύων νόμος ορίζει ότι οι προσωρινές επιτροπές δημιουργούνται για να εξετάσουν αιτήματα απαλλοτρίωσης, η δραστηριότητα των οποίων μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Οι αλλαγές προβλέπουν ότι θα έχουμε ένα κυβερνητικό ίδρυμα που θα λειτουργεί μόνιμα.

Η δημιουργία αυτής της κυβερνητικής δομής δημιουργεί αμφιβολίες ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Η πρόταση της κυβέρνησης έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα προετοίμασε ένα επικίνδυνο σχέδιο χρήσης δημόσιων ακινήτων, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η αποξένωση των ακτών της χώρας και άλλων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων μέσω του "Investment Corporation".

Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα το νόμο "On Investment Corporation", που προβλέπει μια κρατική εταιρεία για να αναλάβει την κυριότητα της διαχείρισης και της χρήσης για την επένδυση όλων των κρατικών και δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στη χώρα.

Μέσα από αυτές τις κινήσεις φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διευκολύνει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης υπέρ των πελατών της.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail