«Δυνητική απειλή εσωτερικής ασφάλειας για τη χώρα» βλέπει ο Παναγιωτόπουλος με τις αθρόες αφίξεις μεταναστών

Freepen.gr - Ως δυνητική απειλή εσωτερικής ασφάλειας για τη χώρα περιέγραψε την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".  Επίσης αναγνωρίζει το μεγάλο κίνδυνο να περάσουν στη χώρα τρομοκράτες από το Ιντλίμπ της Συρίας με το πέπλο του πρόσφυγα.

"Η «μπάντα» άλλαξε και η «μουσική» που θα παίξει θα είναι διαφορετική" υποστηρίζει ο υπουργός σε μια κατάσταση η οποία μέχρι στιγμής δε δείχνει να έχει αλλάξει σε σχέση με τα πατήματα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Διαβάστε το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης:
 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ είχα στο μυαλό μου την επαφή και τη σύσκεψη που κάνατε για να εντείνετε τις προσπάθειες για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ένα τεράστιο θέμα. Έδινε στοιχεία, προηγουμένως, ο Γιώργος Γρηγοριάδης, το Βαθύ, η πρωτεύουσα της Σάμου έχει 6.000 μόνιμους κατοίκους, 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Δώδεκα χιλιάδες είναι στη Μόρια. Στη Σύμη είδατε τι γίνεται, ένα μικρό νησί το οποίο έχει κατακλυστεί. Τι αποφασίσατε προκειμένου να ελέγξετε αυτές τις ροές;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι δραματική και για εμάς χτυπάει ένα ακόμα «καμπανάκι», διότι η οπτική μας γωνία είναι τέτοια. Εξετάζουμε αυτή την κατάσταση ως μία δυνητική απειλή εσωτερικής ασφαλείας για τη χώρα.

Κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, μετά το ΚΥΣΕΑ του Σαββάτου, συσκεφθήκαμε την Κυριακή με τη Στρατιωτική Ηγεσία, την Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και τον Υπουργό Ναυτιλίας και αποφασίσαμε μία σειρά από συνέργειες μεταξύ των Υπουργείων, προκειμένου να αυξηθεί η παρουσία και η επιτήρηση στο Αιγαίο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ποιο τρόπο, κ. Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν ενισχύθηκε η στελέχωση όλων των παρατηρητηρίων. Υπάρχουν πολλά παρατηρητήρια στα νησιά μας. Τα ενισχύσαμε και με μέσα και με προσωπικό. Δεν ήταν ανενεργά, αλλά τα βάλαμε να δουλεύουν πολύ πιο εντατικά, αποστέλλοντας περισσότερο κόσμο, περισσότερα μέσα, κάμερες, ραντάρ και ό,τι υπάρχει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μου δώσετε ένα παράδειγμα σας παρακαλώ. Ας υποθέσουμε ότι στα παρατηρητήρια αυτά βλέπουν ότι έρχονται τα φουσκωτά, οι βάρκες. Τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενεργοποιείται το σύστημα ειδοποίησης. Δεν αρκεί ο στρατός που υπηρετεί εκεί να ειδοποιήσει τον Διοικητή του και να κινηθεί η διαδικασία των ειδοποιήσεων μέσα από το «κανάλι» του Στρατού, αλλά ενημερώνεται και το Λιμενικό Σώμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τους σταματά δηλαδή;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα Σώματα που επιχειρούν, δηλαδή οι ομάδες, τα σκάφη, τα πλωτά μέσα, που δανείσαμε στο Λιμενικό Σώμα, στελεχώνοντάς τα, αν μη τι άλλο, με τον οδηγό και τον συνοδηγό - απαραιτήτως όμως με την παρουσία Λιμενικού στο σκάφος, διότι το Λιμενικό Σώμα έχει την εποπτεία της επιχείρησης, δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, σπεύδουν στην περιοχή. Διά της παρουσίας, εφόσον έχουν βγει κοντά στα 20 πλωτά μέσα - φουσκωτά σκάφη, επανδρωμένα, όπως σας είπα - στο Αιγαίο θεωρούμε ότι αυτό, σε πρώτη φάση θα έχει μία σχετική αποτρεπτική ισχύ.

Συνήθως, όταν εντείνεται η παρουσία, πέφτουν λίγο οι ροές. Επίσης, οι διακινητές παίρνουν το μήνυμα και χαλαρώνουν λίγο τη δραστηριότητά τους. Λίγο όμως, εκτιμώ ότι αυτό θα είναι πρόσκαιρο, μέχρι να προσαρμοστούν και πάλι. Όμως οφείλουμε να το κάνουμε. Επιπλέον θυμίζω ότι 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα μικρότερα σκάφη, ό,τι δηλαδή δεν είναι φρεγάτα ή υποβρύχιο, έχουν προωθηθεί προς τα ανατολικά. Δεν είναι δηλαδή πίσω, στη δυτική Λέσβο, έχουν προωθηθεί βορειανατολικά της Λέσβου, όπως και σε άλλα αντίστοιχα σημεία κατά μήκος των ανατολικών συνόρων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, όπως είπατε. Περιμένουμε κάποια αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ελπίζουμε.Γιατί για κάποιους, υπό μία άλλη οπτική γωνία, λειτουργούν και σαν φάρος, σαν πόλος έλξης. Πάμε κοντά στο σκάφος, αυτό θα μας περισυλλέξει στο χειρότερο σενάριο. Αλλά η παρουσία συνήθως λειτουργεί αποτρεπτικά. Έχω ελπίδες για τα πλωτά μέσα που ενεργοποιήθηκαν και από χθες το μεσημέρι ανεβοκατεβαίνουν το Αιγαίο.

Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Για τον Έβρο, κ. Υπουργέ; Και εκεί είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Έβρος είναι μία άλλη ιστορία. Κοιτάξτε, περνούν και από τον Έβρο, αλλά όχι βέβαια με την ίδια συχνότητα με την οποία καταγράφεται στα νησιά. Κι εκεί δόθηκε σχετική εντολή, επειδή τα χερσαία σύνορα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα, να αυξηθούν τα μέτρα επιτήρησης. Βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες στον Έβρο, ανέβηκα σε Φυλάκιο, είδα τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Υπάρχει εκεί ένα στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας που συνεργάζεται με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναπόφευκτα ερχόμαστε σε συνέργεια και με τα άλλα Υπουργεία. Τα μισά Υπουργεία εμπλέκονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, αλλά όσον αφορά την επιτήρηση και την ασφάλεια, όπως καταλαβαίνετε, τον πρώτο λόγο έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εδώ τώρα βάζουμε «πλάτη» κι εμείς, διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι το οποίο ίσως βοηθήσει και αν το καταφέρουμε ίσως υπάρξουν αποτελέσματα είναι ο τρόπος επαναπροώθησης, ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφιβάλλουμε.Και η ροή δημιουργεί πρόβλημα, εάν έρχονται κάθε ημέρα περί τους χίλιους και το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί εξακόσιες αιτήσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν έρχονται χίλιοι την ημέρα, πόσοι είναι πρόσφυγες και πόσοι είναι οικονομικοί μετανάστες;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό. Είναι κάτι που διαμορφώνεται. Εμείς ξέρουμε πόσοι ακριβώς έρχονται. Από εκεί και πέρα, για να ξεχωρίσουμε τις κατηγορίες, όπως καταλαβαίνετε, είναι μία διαδικασία που εκ των πραγμάτων είναι αργή. Φυσικά θα μπορέσει να επιταχυνθεί εάν υπάρξουν και οι σχετικές υποστηρίξεις, όχι μόνο από τις ελληνικές δομές, αλλά και από τις ευρωπαϊκές, οι οποίες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν.

Όμως εδώ και αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε η οπτική γωνία κάπως αλλάζει, η μεταχείριση αλλάζει. Είμαι φιλόξενος άνθρωπος, μπορώ να φιλοξενήσω στο σπίτι μου ένα, δύο, τρεις, πέντε, όταν έρθουν 150 θα αρχίσω να ανησυχώ για το σπίτι μου. Αυτή είναι η αλλαγή στην οπτική γωνία που πλέον υιοθετεί αυτή η Κυβέρνηση, γιατί όπως και να το κάνουμε το θέμα της δυνητικής απειλής για την εσωτερική ασφάλεια τώρα πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι.

Όντως υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, όμως εδώ που φθάσαμε δεν βλέπω τίποτα ανθρωπιστικό στη Μόρια, βλέπω απάνθρωπα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει και η γεωπολιτική διάσταση, που θα έλεγα δεν είναι υπό τον έλεγχο της Ελλάδας, τα παιχνίδια που παίζει η Τουρκία, αυτά όμως είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο νομίζω βρίσκεται και το «κλειδί» της λύσης του προβλήματος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μελετά η Κυβέρνηση την αλλαγή του τρόπου επαναπροώθησης των μεταναστών, όχι των προσφύγων, ιδιαίτερα από τις χώρες που φεύγουν και δεν υπάρχει εκεί πρόβλημα, δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς και πρέπει να γίνει μία κατηγοριοποίηση. Σας βάζω και μία άλλη διάσταση. Το Ιντλίμπ, αυτή τη στιγμή, το οποίο πέφτει, κερδίζουν οι Συριακές δυνάμεις, είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των φανατικών ισλαμιστών του ISIS. Αν προκληθεί και ένα προσφυγικό ρεύμα από εκεί, η Τουρκία ήδη διά αξιωματούχου της το έχει προαναγγείλει, τότε λογικό και επόμενο είναι να εισρεύσουν προς την Ελλάδα και κάποιοι φανατικοί τζιχαντιστές. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιοι πέρασαν από εδώ.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να έχουν ήδη περάσει. Πλέον έχουμε το στοιχείο μπροστά μας.

Α. ΚΑΫΜΕΝΟΥ: Το είχε πει και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι είχαν πιάσει κάποιους τζιχαντιστές

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πλέον το στοιχείο μπροστά μας και προσαρμοζόμαστε. Η «μπάντα» άλλαξε και η «μουσική» που θα παίξει θα είναι διαφορετική.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως, την «κάνουλα» την ανοιγοκλείνουν οι Τούρκοι. Το θέμα, παρά τις προσπάθειες που θα κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης, αν οι Τούρκοι κάθε τόσο και λιγάκι εκβιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίγουν την «κάνουλα» και στέλνουν κόσμο, δεν λύνεται το πρόβλημα. Εκεί τι θα κάνετε; Εκεί τι πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση;

Χ. ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ: Έχουν κληθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτή τη στιγμή να σηκώσουν ένα δυσανάλογο βάρος, έναν τελείως διαφορετικό ρόλο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί εδώ το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ευρωπαϊκό και έτσι όπως το βιώνουμε σήμερα είναι και πρόβλημα το οποίο θυμίζει εθνική κρίση και εδώ οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτή τη διάσταση και δεν μπορούν να μην υποστηρίξουν αυτούς που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι για το πρόβλημα, δηλαδή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη και να πούμε «παιδιά δεν μας αφορά αυτό».

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όμως, όταν ενισχύετε εσείς τα μέτρα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε λιμενικό, μήπως ουσιαστικά βγάζουμε απ’ έξω τους Ευρωπαίους διά της Frontex; Υπάρχει δηλαδή συνεργασία σε αυτά τα μέτρα τα οποία εσείς παίρνετε με τη Frontex; Αναβαθμίζεται ο ρόλος της ή μειώνεται;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος προσπαθεί να πείσει τους εταίρους μας ότι πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω. Πρέπει δηλαδή να λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία. Η Τουρκία ζητά χρήματα, ισχυρίζεται ότι δεν τα έχει πάρει όλα, δεν το ξέρω αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει εάν έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Γίνεται βέβαια και κάποιο ανατολίτικο παζάρι. Δεν μας αφορά αυτό όσον αφορά το δικό μας τρόπο διαχείρισης. Ζητήσαμε και ζητούμε πιο ενισχυμένη παρουσία από τη Frontex και περισσότερα ΝΑΤΟϊκά πλοία.

Αυτή τη στιγμή, η διεθνής επιχείρηση που γίνεται, όσον αφορά τα πλοία του ΝΑΤΟ, έχει μία γερμανική φρεγάτα η οποία είναι η διοίκηση και ο έλεγχος, δηλαδή, τα «μάτια» που βλέπουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, αλλά πέραν τούτου πολύ λίγα πράγματα, ένα μικρό σκάφος από τη Βαλτική. Δεν «πολυιδρώνει» το ΝΑΤΟ, εδώ που τα λέμε, γιατί είναι προσανατολισμένο δομικά στις απειλές στρατιωτικού χαρακτήρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στα δικά μας αιτήματα για τους εκβιασμούς των Τούρκων κάθε φορά που απαιτούν κάτι.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Τούρκοι έχουν το δικό τους πρόβλημα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εμείς πρέπει να κοιτάξουμε το δικό μας.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μεταφέρουν σε εμάς και έτσι πιέζουν και την Ελλάδα, δημιουργούν θέμα και στην Ελλάδα, πιέζουν και την Ευρώπη. Αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δουλειά μας. Η δική μας δουλειά είναι να διαχειριστούμε τις ροές και να το επικοινωνήσουμε προς τα έξω, έτσι ώστε και η Ευρώπη να πάρει πάνω της το βάρος που της αναλογεί.

Χθες βρέθηκαν Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα και έκαναν ένα σχέδιο κατανομής των προσφύγων που έρχονται από εκεί. Δεν είναι τόσοι όσοι έρχονται από τη δική μας πλευρά. Πολύ λιγότεροι είναι και είναι και ανοιχτή θάλασσα, δεν είναι τόσο εύκολο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λένε «εμείς έχουμε κλείσει τα σύνορά μας, δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη - πρόσφυγα». Ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο, για το οποίο δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, εσείς θα μου πείτε, είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε αξιόλογες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε σφραγίδες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε φαντάσματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουμε που εκμεταλλεύονται αντί να βοηθούν τους πρόσφυγες και του μετανάστες και τεράστια ποσά τα οποία διακινούνται. Η Τουρκία ξέρετε τι πέτυχε; Η Τουρκία πέτυχε τα χρήματα να μην πηγαίνουν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά να πηγαίνουν στο τουρκικό Δημόσιο και να τα διαχειρίζεται εκείνο.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που μερικές φορές φαίνεται μη ελέγξιμη, δυστυχώς οφείλεται στο ότι όταν προέκυψε το πρόβλημα, οι δομές του ελληνικού κράτους δεν είχαν τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν, έτσι ώστε να χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στις δομές του ελληνικού κράτους. Έτσι προέκυψαν οι ΜΚΟ, οι οποίες μπήκαν να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες και τώρα λειτουργούν κατά ένα τρόπο που δεν είναι και απολύτως γνωστός. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είμαι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής Άμυνας που είναι τα στρατόπεδα. Υπάρχουν στρατόπεδα στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες, δομές φιλοξενίας ή κέντρα υποδοχής, στα οποία γίνονται εργασίες για τις οποίες δεν γνωρίζω τίποτα. Αν ζητήσω να πάω να μάθω, θα μου πουν «δεν είναι δική σου δουλειά είναι θέμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που εποπτεύει τις ΜΚΟ». Και εκεί θα έχουμε πρόβλημα.

Ήδη, το ζήτησα στην εκλογική μου περιφέρεια την Καβάλα και δεν μου άρεσε η απάντηση που πήρα. Αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να μπω κάποια μέρα στο στρατόπεδο χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός, να δω τι γίνεται με το περιουσιακό στοιχείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί. Επομένως, το ζητούμενο είναι περισσότερος έλεγχος και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει περισσότερος έλεγχος από εδώ και πέρα. Αλλά δεν είναι μόνο δική μας δουλειά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail