Κουράζεστε εύκολα; Πόσο κινδυνεύετε από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Η κούραση είναι κοινό σύμπτωμα με το οποίο οι άνθρωποι εξοικειώνονται καθώς μεγαλώνουν - Αν όμως κάποιος κουράζεται πολύ εύκολα, είναι πιθανό να μην ευθύνεται η ηλικία του αλλά να πρόκειται για προειδοποιητικό σημάδι επικείμενου εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Νέα μελέτη χρησιμοποίησε δύο τρόπους υπολογισμού του 10ετούς κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε 625 άτομα με μέση ηλικία τα 68 έτη. Στη συνέχεια, 4,5 χρόνια αργότερα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ κόπωσης με αργό περπάτημα επί πέντε λεπτά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διέτρεχαν υψηλότερο αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι κουράζονται πιο γρήγορα.

Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη σε όσους ήταν παχύσαρκοι και όσους είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, κάτι που υποδεικνύει ότι η πρόληψη και η φροντίδα της καρδιαγγειακής υγείας μπορεί να μειώσει τον βαθμό κούρασης που αισθάνεται κανείς.

Το περπάτημα στο διάδρομο διευκόλυνε τον υπολογισμό της κούρασης, κάτι που είναι γενικά υποκειμενικό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η κόπωση συνήθως υπολογίζεται με μια κλίματα από το 1 έως το 10 και αναφέρεται ως κούραση ή χαμηλή ενέργεια, δεν αποδίδει ωστόσο ακριβώς τη σωματική καταπόνηση, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Jennifer Schrack, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

«Ακόμη και αν είστε εξαντλημένοι επειδή έχετε ένα νεογέννητο στο σπίτι, θεωρείται κάτι απλό, καθώς απαιτείται ελάχιστη προσπάθεια για να ανταπεξέλθετε. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν όμως ότι η προσπάθεια που καλούνται να καταβάλουν δεν είναι η ελάχιστη, είναι προειδοποιητικό σημάδι για την καρδιαγγειακή τους υγεία» πρόσθεσε.

«Διαπιστώσαμε ότι ένα βασικό σύμπτωμα καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η εύκολη κόπωση. Αν λοιπόν κουράζεστε πιο εύκολα, θα μπορούσε να οφείλεται στην καρδιαγγειακή σας υγεία» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail