Οι Κούρδοι της Συρίας επαναλαμβάνουν: Τουρκική εισβολή σημαίνει καταστροφική σύγκρουση

reuters
Freepen.gr - Μια τουρκική επίθεση στις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία θα πυροδοτήσει ένα «μεγάλο πόλεμο» αν οι προσπάθειες των ΗΠΑ αποτύχουν να μπλοκάρουν τα σχέδια της Άγκυρας, όπως είπε κορυφαίος Κούρδος αξιωματούχος στο Reuters την Τετάρτη.

Ο Badran Jia Kurd δήλωσε επίσης ότι οι περισσότερες δυνάμεις θα έπρεπε να αναπτυχθούν στα σύνορα με την Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης και δεν θα μπορούσαν πλέον να κυνηγούν διάσπαρτα μέλη του ισλαμικού κράτους ή να φυλάξουν χιλιάδες φυλακισμένους.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο για μήνες σχετικά με την «ασφαλή ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία. Συμφώνησαν την ίδρυση κοινού επιχειρησιακού κέντρου στην Τουρκία για τη διαχείριση της ζώνης, αλλά υπάρχουν δύο βασικά θέματα διαφωνίας, το βάθος της ζώνης και ποιος θα την διοικήσει.

Ο Jia Kurd και ένας δεύτερος κορυφαίος Κούρδος πολιτικός δήλωσαν ότι οι καρποί των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας παρέμειναν ασαφείς.

"Θέλουμε μια πολιτική λύση και διάλογο", δήλωσε ο Jia Kurd, σύμβουλος της διοίκησης που ελέγχει μεγάλο μέρος της βόρειας και ανατολικής Συρίας μετά από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου.

"Αλλά αν εξαντληθούν αυτές οι περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες, τότε θα είμαστε μπροστά σε μια συνολική, σοβαρή στρατιωτική αντιπαράθεση".

Ο  Jia Kurd δήλωσε ότι μια τουρκική επίθεση θα οδηγήσει σε μια «καταστροφική σύγκρουση», για την οποία οι αξιωματούχοι στην περιοχή της SDF έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποτρέψουν κατά τις συνομιλίες τους με ξένα κράτη. Αλλά πρόσθεσε ότι υπήρχε σιωπή από τις ευρωπαϊκές χώρες και «έλλειψη σοβαρότητας» από τη Ρωσία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail