Μαύρο μέλλον βλέπουν οι νέοι της Τουρκίας και θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό

Freepen.gr - Με την οικονομία της Τουρκίας να δίνει μάχη μέσα σε μια σοβαρή κάμψη που την έριξε σε ύφεση στο τέλος του 2018, εκατομμύρια Τούρκοι αναζητούν λόγους να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, σημειώνει το ahvalnews.com.

Η ανεργία έφθασε σε ένα υψηλό ύψος εννέα ετών, η λίρα έχασε το 28% της αξίας της πέρυσι και συνεχίζει να κλυδωνίζεται, ο πληθωρισμός συνεχίζει σε υψηλά επίπεδα και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να καλύψουν τις αποπληρωμές δανείων.

Με τις προοπτικές να μην είναι ρόδινες, τα τελευταία στοιχεία από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Habitat δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους.

Μόνο το 55% των νέων στην Τουρκία λένε ότι είναι ελπιδοφόρο το μέλλον, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους στην διετή έρευνα του Habitat.

Αυτό σημείωσε πτώση 12% από την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017. Μια παρόμοια πτώση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των νέων που δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους: 60% φέτος σε σύγκριση με 71% πριν από δύο χρόνια.

Τα στοιχεία του Habitat δείχνουν ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τη ζοφερή προοπτική. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 25% ήτοι 10% υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό της χώρας.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες του Habitat δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ευκαιρίες για εργασία στις περιοχές κατοικίας τους. Επίσης το ένα τρίτο παραπονέθηκε ότι δεν είχαν επαφές που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν εργασία.

Η έλλειψη θέσεων εργασίας και χαμηλό εισόδημα έχει αφήσει το 38% των ερωτηθέντων σε ορισμένες περιπτώσεις να μην μπορούν να κάλυψει τα υποχρεωτικά έξοδα, το 28% να αναβάλει τα μελλοντικά του σχέδια και το 27% να αδυναεί να πληρώσει τους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών.

Η πιο κοινή φιλοδοξία για τους νέους στην Τουρκία είναι να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση - σχεδόν το 60% των νέων και το 41% ​​των νέων γυναικών επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τοτ Habitat.

Ωστόσο, με τις προοπτικές ζοφερές στο σπίτι, πολλοί βλέπουν τη ζωή στο εξωτερικό ως την καλύτερη επιλογή: το 25% δήλωσε ότι θα ήθελε να εγκατασταθεί μόνιμα σε μια ξένη χώρα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δημοφιλέστερη επιλογή που επέλεξε σχεδόν το ένα πέμπτο αυτών.

Σχεδόν οι μισοί νέοι Τούρκοι που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό δήλωσαν ότι είχαν κίνητρο από έλλειψη εργασίας στην Τουρκία, ενώ το 12% δήλωσε ότι θεωρεί ότι οι προσωπικές τους ελευθερίες περιορίζονται στην Τουρκία και ότι το 11% δήλωσε ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα για καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες .
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail