Το σχέδιο της Μόσχας: Γιατί θέλει να βάλει την Τουρκία στο κόλπο των Su-57

Freepen.gr - Η Μόσχα έχει προσθέσει λάδι στη φωτιά της συνεχιζόμενης διάστασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δεύτερη για την εξαγωγή και την παραγωγή του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους Su-57 για να γεμίσει το κενό των αμερικανικών F-35, αναφέρουν οι Tyler Rogoway και Joseph Trevithick σε ένα άρθρο που έγραψαν για τον δικτυακό τόπο The Drive.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η προγραμματισμένη αγορά της Άγκυρας για το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 της Μόσχας θα έχει κόστος τον εμπορικό αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 Joint Strike Fighters.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο επικεφαλής του κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου Rostec της Ρωσίας, Σεργκέι Χεμέζοφ, δήλωσε: «Αυτά τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς [Su-57] έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και δείχνουν πολλά υποσχόμενα για εξαγωγή» και ότι η Ρωσία ήταν "έτοιμη να συνεργαστεί" για ενδεχόμενες πωλήσεις στην Τουρκία των αεριωθούμενων αεροπλάνων, αν η προγραμματισμένη αγορά των F-35 της χώρας δεν προχωρήσει.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε πέρυσι νομοθεσία για να εμποδίσει την παράδοση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εάν η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει στην παραλαβή των ρωσικών πυραύλων.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει τουλάχιστον οκτώ μεγάλους εργολάβους που συμμετέχουν στην παραγωγή μερών του F-35, το άρθρο υπογράμμισε ότι αυτές οι εταιρείες αναμένεται να κερδίσουν δισεκατομμύρια από το έργο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να προσφερθεί για να συμπληρώσει το κενό αν τερματιστεί η συμφωνία για τα 100 τουρκικά F-35. Οι  Rogoway και Trevithick ανέφερενα πως οι Ρώσοι αγωνίζονται να υποστηρίξουν το πρόγραμμα Su-57, λαμβάνοντας παράδοση λιγότερων από δώδεκα μονάδων προπαραγωγής του αεροσκάφους τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ινδία, ο μοναδικός ξένος εταίρος της Ρωσίας στο πρόγραμμα, εγκατέλειψε το έργο, το άρθρο υπογράμμισε ότι η Ρωσία μπορεί να κοιτάζει την Κίνα ως πιθανό νέο ξένο εταίρο στο πρόγραμμα Su-57.

Εντούτοις, η Κίνα έχει δύο διαφορετικά σχέδια μυστικών μαχητών που ήδη πετούν, και μπορεί να μην ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα ακόμη προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος.

«Η συμμετοχή της Τουρκίας σε μια κλίμακα παρόμοια με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα F-35 θα μπορούσε να παράσχει ακόμα μια αναγκαία εισροή μετρητών στο πρόγραμμα Su-57 και θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη άλλων σχετικών εξελίξεων, όπως το βαρύ πυροβόλο», αναφέρουν.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα οδηγήσει περαιτέρω στην απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Συμμαχία, ζητώντας παράλληλα από τους αμερικανικούς στρατιωτικούς να διακόψουν τη χρήση της αεροπορικής βάσης Incirlik, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα, υπογραμμίζει το άρθρο.

Εν τω μεταξύ, τα κυβερνητικά πρακτορεία ειδήσεων στην Τουρκία έχουν αρχίσει να προβάλλουν την προτίμηση της Τουρκίας για το ρωσικό μαχητικό νέας γενιάς Su-57, αντί για το F-35.

Το κύριο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, το Ανατολή δημοσίευσε μια σύγκριση μεταξύ του F-35 (το οποίο παραδίδεται επί του παρόντος) και του Su-57 της Ρωσίας (που βρίσκεται σήμερα σε φάση δοκιμής πτήσης) για να αποδείξει ότι οι απειλές της Ουάσιγκτον σχετικά με τις παραδόσεις των F-35 ήταν μάταιες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail