Αμερικανικό σενάριο «εφιάλτης» για την Τουρκία και τα S-400: κυρώσεις που θα ξετινάξουν τη βιομηχανία της

Freepen.gr - Ένα νομοσχέδιο για την πολιτική άμυνας ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποκαλύφθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, προτείναι την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής αεροσκαφών F-35, ένα πρώτο βήμα στις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα "σενάριο εφιάλτη" προειδοποιούν ειδικοί, αν ολοκληρωθεί η αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, σημειώνει το ahvalnews.com.

Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ θα παρέμβει εξ ονόματός τους, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η αγορά S-400 θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή πιθανών κυρώσεων.

Ωστόσο, ένας ανώτερος σύμβουλος της επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπήρχε "χώρος για τον Τραμπ" να παρέμβει και να παραδώσει τα F-35 στην Τουρκία εκτός αν η Άγκυρα πείσει τους υπουργούς άμυνας των ΗΠΑ ότι η συμφωνία S-400 είναι νεκρή, ανέφερε η ανταποκρίτρια εθνικής ασφάλειας Katie Bo Williams ανέφερε σε ένα tweet.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι η παρουσία ρωσικών συστημάτων στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα μαχητικά νέας γενιάς F-35.

Ωστόσο ενώ ο χρόνος τελειώνει για την Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία, οι στοχευμένες κυρώσεις στα τουρκικά θεσμικά όργανα, εταιρείες και άτομα που συμμετέχουν στην αγορά καθιστούν όλο και πιο πιθανό - ένα σενάριο "εφιάλτη", σύμφωνα με ειδικούς στους οποίους απευθύνθηκε ο δημοσιογράφος του Euronews, Menekşe Tokyay.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης, Σίτκι Αιγκέλι, τόνισε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας στον αμυντικό του τομέα, καθώς το 70% των εξαγωγών αυτού του τομέα ανήκει στις δυτικές χώρες και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 40% των αμυντικών αναγκών της Τουρκίας καλύπτονται επίσης από τους δυτικούς εταίρους, ανέφερε.

Η διατάραξη αυτής της ροής αγαθών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εγχώρια παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας, καθώς συχνά χρησιμοποιεί κατασκευαστικά στοιχεία ξένων κατασκευαστών.

Αν η συμφωνία οδηγήσει σε στοχοθετημένες κυρώσεις για το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας, αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε δευτερεύουσες κυρώσεις στις τουρκικές εταιρείες που είναι εταίροι του υπουργείου, δήλωσε η αμυντική αναλύτρια Arda Mevlütoğlu.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μεγάλες τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Sabiha Gökçen της Κωνσταντινούπολης και της μεγάλης αμυντικής εταιρείας Roketsan, θα μπορούσαν να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να απαγορευθεί να πραγματοποιούν συναλλαγές SWIFT.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail