Η Τουρκία δηλώνει ότι θα τρυπήσει και θα...χτυπήσει

Freepen.gr - Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας του Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

"Μαζί με τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως χώρα εγγυητή, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και να μην επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα" δήλωσε ο Akar είπε στο Anadolu.

Οι παρατηρήσεις του υπουργού ήρθαν μια μέρα μετά τη δήλωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακάρ απεναντίας κάλεσε την Ελλάδα σε κοινή λογική και συνεργασία και πρόσθεσε ότι οι πηγές ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμεύσουν ως γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και αμοιβαία ανάπτυξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε επίσης δήλωση το Σάββατο για να απορρίψει τις παρατηρήσεις της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

"Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως σε πολλές περιπτώσεις, έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου", ανέφερε το υπουργείο.

Η Τουρκία φαίνεται λοιπόν αποφασισμένη σε πρώτη φάση να τρυπήσει και αν χρειαστεί να χτυπήσει καθώς αυτό σημαίνει η "προστασία των δικαιωμάτων". Το ερώτημα είναι τι περιθώρια υπάρχουν στην ελληνική και την κυπριακή πλευρά που μετά το 2000 δε φρόντισαν να ενδυναμωθούν όπως θα έπρεπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail