Η μάχη για την ΑΟΖ της Αρκτικής: Η Δανία απειλεί τη Μόσχα με εγκατάσταση μαχητικών στη Γροιλανδία!

Freepen.gr - Η Δανία θα πρέπει να εγκαταστήσει μαχητικά αεροσκάφη στις βάσεις της στη Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, εάν η Ρωσία παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Γροιλανδίας, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, κ. Claus Hjort Frederiksen, από το φιλελεύθερο συντηρητικό κόμμα Venstre, μεταδίδει το Sputnik.

Σύμφωνα με το δανικό στρατό, τμήματα της Γροιλανδίας θα είναι σύντομα κοντά σε ρωσικά αεροσκάφη, ικανά να παραβιάζουν χωρίς εμπόδια τον εναέριο χώρο της Γροιλανδίας. Επί του παρόντος, η Δανία είναι ανίσχυρη να το σταματήσει αυτό, παραδέχτηκε ο υπουργός άμυνας.

"Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της δανικής επικράτειας. Πρέπει να διεκδικήσουμε την κυριαρχία μας, ακριβώς όπως την χρειαζόμαστε στη Δανία και τη Βαλτική όταν βιώνουμε ρωσικές παραβιάσεις. Πρέπει να δράσουμε με τον ίδιο τρόπο στη Γροιλανδία ", δήλωσε ο Claus Hjort Frederiksen στην εφημερίδα Berlingske.

Σύμφωνα με το δανικό στρατό, η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στην Αρκτική περιλαμβάνει αεροπλάνα τάνκερ και μαχητικά στην αεροπορική βάση Nagurskoye στη νήσο Alexandra της Αρκτικής, η οποία βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την ακτή της Γροιλανδίας, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να φτάσει στη βορειοανατολική Γροιλανδία και τη βάση του Thule.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας (FE) πρότεινε στην εκτίμησή της ότι η ίδια η Ρωσία απειλείται από τις Δυτικές δραστηριότητες στην Αρκτική, η οποία περιλαμβάνει σχέδια των ΗΠΑ να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στα γροιλανδικά αεροδρόμια.

Ωστόσο, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Γροιλανδία για την αντιμετώπιση των ρωσικών αεροσκαφών δε θα είναι φτηνό. Προς το παρόν, οι Δυνάμεις της Δανίας δε διαθέτουν ούτε κέντρο αεροπορικών επιχιερήσεων για να διαχειριστούν την ετοιμότητα των δυνάμεών της ούτε το απαραίτητο σύστημα επικοινωνίας για τη Γροιλανδία.

Ενώ η Γροιλανδία αποκτά όλο και μεγαλύτερη διεθνή σημασία, εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ο Hjort Frederiksen στο Berlingske, υπογραμμίζοντας εκ νέου τη Ρωσία ως απειλή για την ασφάλεια, ζητώντας να επιτραπεί στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας να επιχειρήσει στη Greeland.

Ως αραιοκατοικημένη περιοχή η Γροιλανδία, η Δανία είναι ένα Αρκτικό Κράτος και έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο για να παρέχει μια βάση στις διεκδικήσεις για το βυθό πέρα ​​από τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της, όπως η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Ρωσία.

"Θα μπορούσατε να πείτε ότι η Γροιλανδία είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η Δανία, ως μικρό κράτος, φέρει κάποιο ειδικό βάρος στη διεθνή πολιτική σκηνή", δήλωσε στο Berlingske ο κ. Hans Peter Michaelsen, στρατιωτικός αναλυτής στο Κέντρο Στρατιωτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

"Μέχρι τώρα βασίσαμε την πολιτική μας στο γεγονός ότι η Αρκτική είναι περιοχή χαμηλής έντασης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον", διαβεβαίωσε ο Claus Hjort Frederiksen. Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες αναφορές στρατιωτικών αξιωματούχων της Δανίας αλλά και από τις μυστικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν τη Ρωσία ως την κύρια απειλή για τη σκανδιναβική χώρα παράλληλα με την Κίνα.

Από το 2013, τα μαχητικά αεροσκάφη της Δανίας F-16 έχουν εμπλακεί 184 φορές με ρωσικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο καθώς προσέγγιζαν περιοχές ενδιαφέροντος της Δανίας. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παραβιάσεις του δανικού εναέριου χώρου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail