«Οι θαλάσσιες αξιώσεις Ελλάδας και Κύπρου δεν μπορούν να λογίζονται ως εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»

Freepen.gr - Οι θαλάσσιες και ναυτικές αξιώσεις των κρατών μελών της ΕΕ που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα τρίτων χωρών δεν μπορούν να απεικονιστούν ως εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο, ο Cagatay Erciyes, γενικός διευθυντής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Erciyes περιέγραψε τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων ως «μαξιμαλιστικές» και δήλωσε ότι στηρίζονται στα δικαιώματα των νησιών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

"Δικαίωμα & Οριοθέτηση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τα νησιά ενδέχεται να έχουν μηδενική ή μειωμένη EEZ / CS, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οριοθέτηση. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου", έγραψε ο Erciyes στο Twitter.

"Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (που δεν παραβιάζουν τα πιθανά όρια των τρίτων μερών) ή μέσω διαιτησίας. Οι επικαλυπτόμενες θαλάσσιες αξιώσεις επικρατούν στην απουσία λύσης», πρόσθεσε.

Ο Erciyes δήλωσε επίσης ότι "οι θαλάσσιες αξιώσεις των μελών της ΕΕ, που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των τρίτων χωρών δεν μπορούν να λογίζονται ως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ".

"Αυτή είναι η σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail