Η καταλυτική προσφορά της Εκκλησίας όταν το έθνος δεν έχει κράτος

PublicDomainPictures / Pixabay
Αρμένισσα που την απήγαγε η ΙSIS πριν από πέντε χρόνια στη Ράκκα κι εξαναγκάστηκε σε γάμο με έναν ισλαμιστή, ελευθερώθηκε από τις συριακές δημοκρατικές δυνάμεις που την παρέδωσαν στον επικεφαλής της αρμενικής εκκλησίας για να βρει τους συγγενείς της.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Την παρέδωσαν στον επικεφαλής της αρμενικής εκκλησίας. Σε αυτό εξυπηρετεί η εκκλησία όταν δεν υπάρχει έθνος κράτος, κρατά την εθνική ταυτότητα ζωντανή. Αυτή ήταν η προσφορά της εκκλησιάς στα 400 χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο ρόλος της ειδικά στην Μακεδονία ήταν καθοριστικός.

Όποτε το πως ανάβει το Άγιο Φως και το αν πιστεύει ή δεν πιτευει κάποιος, με αφήνουν παγερά αδιάφορη. Η εκκλησιά κράτησε ζωντανή την εθνική ταυτότητα στην τουρκοκρατία αλλά και πριν χριστιανισμός και ελληνισμός εξελλήνισαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όταν το πατριαρχείο Αντιοχείας εξαραβιστηκε, οι Έλληνες της Συρίας εξαραβιστηκαν σταδιακά.

Η εκκλησιά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της Μακεδονίας. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης οργάνωνε ένοπλα σώματα εναντίον των κομιτατζήδων και ζήτησε παρέμβαση του ελληνικού κράτους. Ο μετέπειτα εθνομάρτυρας μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος ως μητροπολίτης Δράμας ανέλαβε τη διεύθυνση του Μακεδονικού Αγώνα, έχτισε ναό, σχολειά, νοσοκομείο, γυμναστήριο. Τυχόν θρησκευτική ενσωμάτωση στην βουλγάρικη εκκλησιά σήμαινε εθνική ενσωμάτωση και η εκκλησιά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Δημοσιεύστε ότι θέλετε για το Άγιο Φως. Ποτέ δεν ήταν το καθοριστικπό σημείο για την πίστη. Κοινοποιήστε τι φάγατε τη Μεγάλη Παρασκευή. Τον κομπλεξισμο της δημοσίευσης θα τον σχολιάσουμε αλλά από κει και πέρα αδιαφορούμε.

Ας πιστεύει ο καθένας σε ό,τι θέλει, η προσφορά της εκκλησιάς στο έθνος είναι δεδομένη όπως και η άξια της ως κομμάτι της παράδοσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail