Εγκλωβισμένη στα δίχτυα της Μόσχας - Οι S-400 τελειώνουν την Τουρκία στη Συρία και το ΝΑΤΟ

Freepen.gr - Η απόφαση του Ερντογάν να καταστεί η Τουρκία περισσότερο ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ θα έχει το τίμημά της. Η αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 εξασφαλίζει την Τουρκία από πιθανή επίθεση των ΗΠΑ, αλλά επίσης σημαίνει ότι η πρόσβαση στα «δυτικά» όπλα τελειώνει, υπογραμμίζει σε σχετική ανάλυση το Moon of Alabama.

Η Γερμανία σταμάτησε ήδη να συνεργάζεται για την παραγωγή μιας νέας σειράς τουρκικών αρμάτων μάχης πριν αναδειχθεί το θέμα των S-400. Πλέον οι ΗΠΑ σταμάτησαν όλες τις παραδόσεις σχετικά με τα F-35 στην Τουρκία. Αυτό θα είναι μια απώλεια και για τις δύο πλευρές, αλλά θα προσθέσει βάρος στα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας:

"Επειδή η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας αγοραστής F-35, αλλά ένας βιομηχανικός εταίρος, η παρεμπόδιση της παράδοσης αυτών των συστημάτων αποτελεί σημαντική κλιμάκωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς απειλεί να επιβάλει σοβαρές δαπάνες και στις δύο πλευρές", δήλωσε ο Hunter.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον διερευνούσε εάν θα μπορούσε να απομακρύνει την Τουρκία από την παραγωγή του F-35. Η Τουρκία κατασκευάζει τμήματα της ατράκτου, του εξοπλισμού προσγείωσης και των οθονών πιλοτηρίου. Πηγές εξοικειωμένες με το θέμα δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η Τουρκία δεν είναι αναντικατάστατη.

Η Ρωσία θα είναι στην ευχάριστη θέση να παραδώσει στην Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη Su-35. Για κάποιους θεωρούνται ανώτερα από το F-35 και πιθανότατα θα είναι φθηνότερα. Αλλά θα έρθουν με ένα πολιτικό τίμημα.

Οι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία εξακολουθούν να κατέχουν τα 2/3 της επαρχίας του Ιντλίμπ της Συρίας και πρέπει να φύγουν. Ο Ερντογάν προσπάθησε να τους μετατρέψει σε «μετριοπαθείς επαναστάτες» αλλά απέτυχε. Η Ρωσία εδώ και καιρό πιέζει την Τουρκία να γίνει πιο ενεργή στην περιοχή και ήδη ξεκίνησαν κοινές περιπολίες. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη απόσταση με τους τρομοκράτες, μερικοί από τους οποίους αρχίζουν να βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό. Η Ρωσία σκοπεύει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εντείνει το συναίσθημα, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να λύσει τελικά το πρόβλημα.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν να «αλλάξουν καθεστώς» τη Συρία και θα κρατήσουν το βορειοανατολικό μέρος υπό τον έλεγχό τους. Η ιδέα του Τραμπ να επιτρέψει στον Ερντογάν να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των βόρειων συνόρων θάφτηκε από τα γεράκια στη διοίκησή του. Ενώ αυτό μπορεί να διευκολύνει τους Κούρδους της Συρίας με τους οποίους οι Η.Π.Α. είναι σύμμαχοι, θα αποξενώσει περαιτέρω την Τουρκία. Η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία γρήγορα γίνεται κοινός στόχος της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας.

Μια χώρα που απορρίπτεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, θυμώνει με τις κινήσεις των ΗΠΑ στο νότο και τελεί υπό οικονομική πίεση θα είναι πιο εύκολο να πεισθεί να ακολουθήσει τις συμβουλές της Ρωσίας όσον αφορά τη Συρία. Συνεπώς θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε δυναμικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ.

Τελικά η κατάρριψη του Su-24 στα τέλη του 2015, εγκλώβισε την Τουρκία στον ιστό της Μόσχας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail