Η ύποπτη καύση της Notre Dame και η καταστροφή της χριστιανικής Ευρώπης

jlxp / pixabay
Η πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων στην καρδιά του Παρισιού είναι μια τραγωδία ανεπανόρθωτη. Ακόμη και αν ο καθεδρικός ναός ξαναχτιστεί, ποτέ δεν θα είναι αυτό που ήταν πριν. Παράθυρα από βιτρό και μεγάλα αρχιτεκτονικά στοιχεία έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η σφαίρα που ανέβαινε από τον καθεδρικό ναό ήταν ένα μοναδικό κομμάτι της τέχνης. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα που αποκατέστησε το οικοδόμημα τον δέκατο ένατο αιώνα, τον Eugène Viollet-le-Duc, ο οποίος είχε βασίσει το έργο του σε έγγραφα του 12ου αιώνα.

Παρουσίαση Freepen.gr

Εκτός από τη φωτιά, το νερό που χρειάστηκε για να σβήσει τις φλόγες διείσδυσε στους ασβεστόλιθους των τοίχων και της πρόσοψης και τους εξασθένησε, κάνοντάς τους εύθραυστους. Η στέγη είναι ανύπαρκτη: ο ναός, η τρανσέτ και η χορωδία βρίσκονται τώρα στον ανοιχτό αέρα, ευάλωτοι σε κακές καιρικές συνθήκες. Δεν μπορούν καν να προστατευθούν έως ότου η δομή εξεταστεί διεξοδικά, κάτι που θα χρειαστεί ολόκληρες εβδομάδες. Τρία κύρια στοιχεία της δομής βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η Notre Dame είναι πάνω από 800 ετών. Επέζησε τις αναταραχές του Μεσαίωνα, την έξαρση της Γαλλικής Επανάστασης, δύο Παγκόσμιους Πολέμους και την ναζιστική κατοχή του Παρισιού. Δεν επιβίωσε αυτό που γίνεται η Γαλλία στον 21ο αιώνα.

Η αιτία της πυρκαγιάς έχει μέχρι στιγμής αποδοθεί σε "ατύχημα", "βραχυκύκλωμα", και πιο πρόσφατα σε "σφάλμα υπολογιστή".

Αν η πυρκαγιά ήταν πραγματικά ατύχημα, είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγηθεί πώς ξεκίνησε. Ο Μπέντζαμιν Μούτον, πρώην αρχιτέκτονας της Notre Dame, εξήγησε ότι οι κανόνες ήταν εξαιρετικά αυστηροί και ότι δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη σοφίτα ηλεκτρικά καλώδια ή συσκευές και καμία πηγή θερμότητας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα συναγερμού. Η εταιρεία που εγκατέστησε το ικρίωμα δεν χρησιμοποίησε συγκόλληση και εξειδικεύεται σε αυτό το είδος εργασίας. Η πυρκαγιά ξέσπασε περισσότερο από μία ώρα μετά την αναχώρηση των εργαζομένων και κανένας από αυτούς δεν ήταν παρών. Είχε εξαπλωθεί τόσο γρήγορα ώστε οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο αμέσως μόλις μπορούσαν να φτάσουν εκεί, ήταν σοκαρισμένοι. Ο Remi Fromont, κύριος αρχιτέκτονας των γαλλικών ιστορικών μνημείων, δήλωσε: "Η πυρκαγιά δεν μπορούσε να ξεκινήσει από κανένα στοιχείο που υπήρχε εκεί όπου άρχισε, ένα πραγματικό θερμιδικό φορτίο είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει μια τέτοια καταστροφή".

Θα διεξαχθεί μια μακρά, δύσκολη και πολύπλοκη έρευνα.

Η πιθανότητα ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού δεν μπορεί να απορριφθεί. Μόλις μια ώρα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στη Notre Dame - σε μια στιγμή που καμία εξήγηση δεν μπορούσε να δοθεί από κανέναν - οι γαλλικές αρχές έσπευσαν να μιλήσουν για «ατύχημα» και ότι «το σενάριο του εμπρησμού αποκλείστηκε». Οι παρατηρήσεις αυτές ακουγόνταν όπως όλες οι επίσημες δηλώσεις της γαλλικής κυβέρνησης μετά από επιθέσεις στη Γαλλία κατά την τελευταία δεκαετία.

Τον Νοέμβριο του 2015, τη νύχτα της σφαγής στο Θέατρο Bataclan στο Παρίσι, όπου οι τζιχαντιστές δολοφόνησαν 90 ανθρώπους, το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτα, εκτός από το ότι είχε συμβεί επεισόδιο με πυρά. Η αλήθεια βγήκε μόνο αφού η ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή.

Στη Νίκαια, μετά τη επίθεση φορτηγών τον Ιούλιο του 2016, η γαλλική κυβέρνηση επέμενε για αρκετές ημέρες ότι ο τρομοκράτης που συνέτριψε 86 ανθρώπους στο θάνατο ήταν ένας «άνθρωπος με νευρικό κλονισμό».

Το 2018, ο δολοφόνος της Sarah Halimi, ο οποίος έψελνε στίχους από το Κοράνιο ενώ βασάνιζε το θύμα του, κηρύχθηκε «ψυχικά διαταραγμένος» και κρατήθηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα αμέσως μετά τη σύλληψή του. Ποτέ δεν θα αντιμετωπίσει ένα δικαστήριο. Στις 8 Απριλίου, ο Alain Finkielkraut και 38 άλλοι διανοούμενοι δημοσίευσαν ένα κείμενο λέγοντας ότι ο δολοφόνος δεν πρέπει να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη. Το κείμενο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Η πυρκαγιά στη Notre Dame πραγματοποιήθηκε λιγότερο από τρία χρόνια αφού μια "μονάδα κομάντος" γυναικών της τζιχάντ, που συνελήφθη αργότερα, προσπάθησε να καταστρέψει τον καθεδρικό ναό πυροδοτώντας κύλινδρους φυσικού αερίου. Τρεις μέρες πριν από την πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας, στις 12 Απριλίου, ο αρχηγός των τζιχαντιστών, ο Ίνς Μαντάνι, ένας νέος Γάλλος που στράφηκε στο Ισλάμ, καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση για τη δημιουργία μιας τρομοκρατικής ομάδας συνδεδεμένης με το Ισλαμικό Κράτος.

Η πυρκαγιά της Notre Dame σημειώθηκε επίσης σε μια εποχή που οι επιθέσεις κατά των εκκλησιών στη Γαλλία και την Ευρώπη πολλαπλασιάζονται. Περισσότεροι από 800 ναοί στη Γαλλία υπέστησαν επίθεση μόνο κατά το έτος 2018. Πολλοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές: σπασμένα αντικείμενα, αποκεφαλισμένα αγάλματα, σπασμένα σκηνικά, περιττώματα που ρίχτηκαν στους τοίχους. Σε αρκετές εκκλησίες μπήκε φωτιά. Στις 5 Μαρτίου, η βασιλική του Αγίου Ντενίς, όπου όλοι οι τρεις από τους βασιλιάδες της Γαλλίας είναι θαμμένοι, βανδαλίστηκε από πακιστανό πρόσφυγα. Αρκετά παράθυρα από βιτρό ήταν σπασμένα και το όργανο της βασιλικής, ένας εθνικός θησαυρός που χτίστηκε μεταξύ 1834 και 1841, σχεδόν καταστράφηκε. Δώδεκα μέρες αργότερα, στις 17 Μαρτίου, ξέσπασε πυρκαγιά στο Saint Sulpice, τη μεγαλύτερη εκκλησία στο Παρίσι, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Μετά από ημέρες σιωπής, η αστυνομία παραδέχτηκε τελικά ότι η αιτία ήταν εμπρησμός.

Για μήνες, τζιχαντιστικές οργανώσεις εκδίδουν δηλώσεις που ζητούν την καταστροφή εκκλησιών και χριστιανικών μνημείων στην Ευρώπη. Η Notre Dame κατονομάστηκε κατ 'επανάληψη ως πρωταρχικός στόχος. Παρ 'όλα αυτά, ο καθεδρικός ναός δεν ήταν επαρκώς προστατευμένος. Δύο νέοι άνδρες, που εισήλθαν στον καθεδρικό ναό το βράδυ, ανέβηκαν στη στέγη τον περασμένο Νοέμβριο και έβαλαν ένα βίντεο που έβαλαν στη συνέχεια στο YouTube.

Πολλά μηνύματα δημοσιεύτηκαν από άτομα με μουσουλμανικά ονόματα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης - το Twitter, το Facebook, την ιστοσελίδα του Al Jazeera - εκφράζοντας χαρά για την καταστροφή του σημαντικού χριστιανικού συμβόλου. Ο Hafsa Askar, ένας μετανάστης από το Μαρόκο και ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών της Γαλλίας (UNEF), η κύρια φοιτητική οργάνωση στη Γαλλία, δημοσίευσαν ένα tweet λέγοντας: "Οι άνθρωποι κλαίνε σε μικρά κομμάτια ξύλου ... είναι μια αυταπάτη λευκών απορριμμάτων".

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ποτέ δεν ανέφερε ούτε τις επιθέσεις εναντίον του Άγιου Ντενί ή του Αγίου Σουλπικίου, πήγε γρήγορα στην Νοτρ Νταμ και δήλωσε: «Η Παναγία είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, η φαντασία μας». Εξαίρεσε εντελώς τη θρησκευτική διάσταση του καθεδρικού ναού.

Το επόμενο βράδυ, είπε ότι η Notre Dame θα ανοικοδομηθεί σε πέντε χρόνια: ήταν μια τολμηρή δήλωση. Πολλοί σχολιαστές ερμήνευσαν τα λόγια του με το σκεπτικό ότι υπαγορεύθηκαν από τη θέλησή του να προσπαθήσει απελπισμένα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του Γαλλικού λαού μετά από πέντε μήνες διαδηλώσεων, ταραχών και καταστροφών που απορρέουν από την αναποτελεσματική αντιμετώπιση της εξέγερσης των "Κίτρινων Γιλέκων". Όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η ανοικοδόμηση της Notre Dame θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο Macron πρόσθεσε ότι ο καθεδρικός ναός θα είναι "πιο όμορφος" από πριν - λες και ένα πολύ σημαντικό μνημείο είναι ποτέ πιο όμορφο μετά την αποκατάσταση. Ο Macron συνέχισε να λέει ότι η ανοικοδόμηση θα είναι μια «σύγχρονη αρχιτεκτονική χειρονομία». Η παρατήρηση εγείρει ανησυχία, αν όχι πανικό, ανάμεσα στους υπερασπιστές των ιστορικών μνημείων, οι οποίοι τώρα φοβούνται ότι μπορεί να θέλει να προσθέσει σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία σε ένα κόσμημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Και πάλι, άφησε εντελώς εκτός τη θρησκευτική διάσταση του καθεδρικού ναού.

Η στάση του Macron δεν προκαλεί έκπληξη. Από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος, απέχει από οποιαδήποτε χριστιανική τελετή. Οι περισσότεροι από τους προεδρεύοντες που προηγήθηκαν έκαναν το ίδιο. Η Γαλλία είναι μια χώρα όπου κυριαρχεί ένας δογματικός λαϊκισμός. Ένας πολιτικός ηγέτης που τολμά να αποκαλείται χριστιανός επικρίνεται άμεσα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάτι τέτοιο μόνο να βλάψει μπορεί μια εκκολαπτόμενη πολιτική καριέρα. Η Nathalie Loiseau - πρώην διευθύντρια της εθνικής σχολής διοίκησης της Γαλλίας και κορυφαία υποψήφια στον εκλογικό κατάλογο του κόμματος του Macron, "Δημοκρατία εν κινήσει", για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαΐου του 2019 - φωτογραφήθηκε πρόσφατα να εξέρχεται από την εκκλησία μετά από Λειτουργία, κάτι που οδήγησε σε συζήτηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το εάν η παρουσία της σε εκκλησία είναι "πρόβλημα".

Τα αποτελέσματα της γαλλικής κοσμικότητας είναι ορατά. Ο Χριστιανισμός έχει σχεδόν εξαλειφθεί από τη δημόσια ζωή. Οι εκκλησίες είναι άδειες. Ο αριθμός των ιερέων μειώνεται και οι ιερείς που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία είναι είτε πολύ ηλικιωμένοι είτε προέρχονται από την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική. Η κυρίαρχη θρησκεία στη Γαλλία είναι τώρα το Ισλάμ. Κάθε χρόνο, οι εκκλησίες κατεδαφίζονται για να κάνουν χώρο για χώρους στάθμευσης ή εμπορικά κέντρα. Τα τζαμιά χτίζονται παντού και είναι γεμάτα. Οι ριζοσπαστικοί ιμάμηδες προσηλυτίζουν. Η δολοφονία, πριν από τρία χρόνια, του Jacques Hamel, ενός 85χρονου ιερέα που σφαγιάστηκε από δύο Ισλαμιστές ενώ μιλούσε σε μια εκκλησία στην οποία ήταν παρόντες μόνο πέντε άνθρωποι (τρεις παλιές μοναχές), λέει αρκετά.

Το 1905, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που διέταξε τη δήμευση όλων των αγαθών της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία. Οι εκκλησίες και οι καθεδρικοί ναοί έγιναν ιδιοκτησία του κράτους. Από τότε, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει λίγα χρήματα για να τους διατηρήσουν. Εκείνες οι εκκλησίες που δεν έχουν βανδαλισθεί, βρίσκονται σε κακή κατάσταση και οι περισσότεροι καθεδρικοί ναοί το ίδιο. Ακόμη και πριν από την καταστροφική πυρκαγιά, η Αρχιεπισκοπή του Παρισιού δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αντέξει όλες τις επισκευές» που η Νοτρ Νταμ χρειαζόταν εκτιμώντας σε 185 εκατομμύρια δολάρια τη συνολική δαπάνη. Σύμφωνα με το CBS News, σε ρεπορτάζ της 20ής Μαρτίου 2018:

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει τον καθεδρικό ναό, έχει δεσμευτεί να διαθέσει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία, αφήνοντας ένα υπόλοιπο ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να καλύψει τα υπόλοιπα, ο Picaud βοήθησε να ξεκινήσει το Ίδρυμα Friends of Notre-Dame του Παρισιού με σκοπό να βρεθούν δωρητές τόσο στη Γαλλία όσο και στον Ατλαντικό.

"Ξέρουμε ότι οι Αμερικανοί είναι πλούσιοι, οπότε πηγαίνουμε όπου νομίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε χρήματα για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού", δήλωσε ο Picaud.

Τη νύχτα της φωτιάς στη Notre Dame, εκατοντάδες Γάλλοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το φλεγόμενο καθεδρικό ναό για να τραγουδήσουν τους Ψαλμούς και να προσευχηθούν. Φάνηκαν ξαφνικά να καταλαβαίνουν ότι έχαναν κάτι εξαιρετικά πολύτιμο.

Μετά τη φωτιά, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει τη συγκέντρωση δωρεών από ιδιώτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς για την ανασυγκρότηση. Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχουν συγκεντρωθεί. Οι Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι υποσχέθηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά: η οικογένεια Pinault (οι κύριοι ιδιοκτήτες του λιανεμπορίου Kering) υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ, η οικογένεια Arnault (ιδιοκτήτες της LVMH), 200 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Bettencourt (ιδιοκτήτες της L'Oréal), επίσης 200 εκατ. ευρώ. Πολλοί από τους γάλλους «αριστερούς» είπαν αμέσως ότι οι πλούσιες οικογένειες είχαν πάρα πολλά χρήματα και ότι αυτά τα εκατομμύρια θα έπρεπε να τα χρησιμοποιούσαν καλύτεραγια τους φτωχούς παρά να φροντίσουν τις παλιές πέτρες.

Για το προσεχές μέλλον, η καρδιά του Παρισιού θα φέρει τα τρομερά σημάδια μιας πυρκαγιάς που κατέστρεψε πολύ περισσότερα από έναν καθεδρικό ναό. Η πυρκαγιά κατέστρεψε ένα ουσιαστικό μέρος του ό,τι απέμεινε από τη σχεδόν χαμένη ψυχή της Γαλλίας και του τι θα μπορούσε να επιτύχει η Γαλλία όταν οι Γάλλοι πίστευαν σε κάτι υψηλότερο από την καθημερινή ύπαρξή τους.

Κάποιοι ελπίζουν ότι η θέα του κατεστραμμένου καθεδρικού ναού θα εμπνεύσει πολλούς Γάλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα εκείνων που προσευχήθηκαν τη νύχτα της καταστροφής. Ο Michel Aupetit, Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, δήλωσε στις 17 Απριλίου, δύο ημέρες μετά τη φωτιά, ότι ήταν βέβαιος πως η Γαλλία θα γνωρίσει "πνευματική αφύπνιση".

Άλλοι, όχι τόσο αισιόδοξοι, βλέπουν στις στάχτες του καθεδρικού ναού ένα σύμβολο της καταστροφής του χριστιανισμού στη Γαλλία. Ο ιστορικός της τέχνης Jean Clair δήλωσε ότι βλέπει στην καταστροφή της Notre Dame ένα πρόσθετο σημάδι μιας «μη αναστρέψιμης παρακμής» της Γαλλίας και της τελικής κατάρρευσης των ιουδαιοχριστιανικών ριζών της Ευρώπης.

Ένας Αμερικανός αρθρογράφος, ο Dennis Prager, έγραψε:

"Ο συμβολισμός της καύσης του καθεδρικού ναού της Notre Dame, το πιο γνωστό κτίριο του δυτικού πολιτισμού, το εικονικό σύμβολο της Δυτικής Χριστιανοσύνης, είναι δύσκολο να παραβλεφθεί.

Είναι σαν ο ίδιος ο Θεός να θέλησε να μας προειδοποιήσει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ο δυτικός Χριστιανισμός καίγεται - και μαζί του, ο δυτικός πολιτισμός".

Ένας άλλος Αμερικανός συγγραφέας, ο Rod Dreher, σημείωσε:

"Αυτή η καταστροφή στο Παρίσι σήμερα είναι ένα σημάδι για όλους μας τους Χριστιανούς και ένα σημάδι για όλους τους ανθρώπους στη Δύση, ειδικά εκείνους που περιφρονούν τον πολιτισμό που έκτισε αυτό το μεγάλο ναό στο Θεό του σε ένα νησί στο Σηκουάνα όπου υπήρξαν θρησκευτικές τελετές που εορτάζεται από τις ημέρες της παγανιστικής Ρώμης, είναι ένα σημάδι του τι χάνουμε και ότι δε θα ανακάμψουμε εάν δεν αλλάξουμε τώρα την πορεία μας».

Προς το παρόν, τίποτα δε δείχνει ότι η Γαλλία και η Δυτική Ευρώπη θα αλλάξουν πορεία.

* Ο Δρ Guy Millière, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, είναι ο συντάκτης 27 βιβλίων για τη Γαλλία και την Ευρώπη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail