Λυκίσκος: Ποιους καρκίνους «σκοτώνει» το συστατικό της μπύρας

Ο λυκίσκος είναι πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των κανναβοειδών και ο καρπός του χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας, δίνοντάς της την χαρακτηριστική πικρή γεύση της.

Από: onmed.gr

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι ο λυκίσκος μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Σχετικές δοκιμές έδειξαν ότι το φυτό περιέχει ενώσεις που μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα στο ήπαρ και το παχύ έντερο.

Διευκρινίζεται ότι η μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον βασίστηκε σε κύτταρα στο εργαστήριο και δεν εξέτασε κατά πόσο βοηθά στην ίδια κατεύθυνση η κατανάλωση μπύρας.

Ο λυκίσκος, τα άνθη του φυτού Humulus lupulus, περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ξανθοχουμόλη, γνωστή ως XN.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε πρώτη φάση την αντικαρκινική δράση της συγκεκριμένης ένωσης πριν από 20 χρόνια.

Τώρα εντόπισαν δύο ακόμη παράγωγα μέσα στην ένωση XN, που ονομάζονται DXN και TXN, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά από την ίδια την XN.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Adrian Gombart, δήλωσε: «Η XN είχε φανεί ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό μιας σειράς καρκινικών κυτταρικών σειρών. Σε αυτή τη μελέτη, δείξαμε την ικανότητα της ΧΝ να σταματάει την κυτταρική ανάπτυξη και να σκοτώνει δύο κυτταρικές σειρές καρκίνου του ήπατος και δύο κυτταρικές σειρές καρκίνου του παχέος εντέρου. Ελέγξαμε τις κυτταρικές σειρές του καρκίνου του ήπατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου επειδή η από στόματος κατανάλωση της XN και των παραγώγων της μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο έντερο και στο συκώτι».

Η XN είναι πηγή φυτοοιστρογόνων, χημικών ουσιών που υπάρχουν σε φυτά και μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, των θηλυκών ορμονών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτοοιστρογόνα συμβάλλουν στην καταπολέμηση καρκίνων που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών.

Έχει βρεθεί επίσης ότι η σόγια, κάποια φρούτα και όσπρια που περιέχουν φυτοοιστρογόνα, επηρεάζουν τη γονιμότητα και την ισορροπία των ορμονών.

Ο καθηγητής Gombart δήλωσε ότι τα ένζυμα στο ήπαρ μπορούν να διασπάσουν την XN στα «πιο ισχυρά» φυτοοιστρογόνα που γνωρίζουν οι επιστήμονες.

Αλλά τα DXN και TXN δεν μεταβολίζονται σε φυτοοιστρογόνα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο International Journal of Molecular Sciences.

Για πρώτη φορά, ο καθηγητής Gombart και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι τα παράγωγα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα καρκινικά κύτταρα και μάλιστα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο καθηγητής Gombart δήλωσε: «Σε όλες τις κυτταρικές σειρές που εξετάστηκαν, τα DXN και TXN ανέστειλαν την κυτταρική ανάπτυξη και προκάλεσαν τον κυτταρικό θάνατο, όπως και η XN. Για τους περισσότερους τύπους κυττάρων, τα DXN και TXN ήταν ελαφρώς πιο ισχυρά».

Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ ο καρκίνος του ήπατος είναι η έκτη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στις ΗΠΑ, ενώ αυξήθηκε περίπου δυόμισι φορές από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται σταθερά στους 30άρηδες και 40ρηδες στις ΗΠΑ.

«Και για τους δύο αυτούς καρκίνους, η ανακάλυψη νέων ενώσεων για την πρόληψη και τη θεραπεία είναι επιτακτική», είπε ο καθηγητής Gombart.

Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα DXN και TXN μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του βάρους, πρόσθεσε ο καθηγητής Gombart.

Πηγή: Mail Online
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail