Τι σηματοδοτεί η ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Freepen.gr - Για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η ήττα στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη σημαίνει μια απώλεια που υπερβαίνει την απώλεια του ελέγχου της έδρας του δημάρχου, σχολιάζει ο δημοσιογράφος Pınar Tremblay στην Jerusalem Post.

"Αρκετά επιφανή στελέχη του AKP μου είπαν εμπιστευτικά, η Κωνσταντινούπολη θα τελειώσει στο δικαστήριο και ο Ερντογάν δεν θα αφήσει την Κωνσταντινούπολη να χαθεί" λιγότερο από έξι ώρες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, γράφει ο Tremblay.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν και το AKP εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του 47% των Τούρκων, οι τοπικές εκλογές ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ερντογάν, καθώς ηττήθηκε σε τέσσερις από τις πέντε πολυπληθέστερες επαρχίες της Τουρκίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% του πλούτου της χώρας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρει ότι ελέγχει το 90 τοις εκατό των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και έχει εκτεταμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, έχασε επίσης την Κωνσταντινούπολη από έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν απλώς άγνωστος μόλις πριν από τρεις μήνες, ανέφερε ο Tremblay. Όπως συνέβη στην περίπτωση του Ερντογάν το 1994 όταν εκλέχτηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ίμαμογλου κέρδισε τον αγώνα χωρίς σχεδόν καμία παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά μόνο με τη ρητορική του στοχεύονστας στο συναίσθημα των κατοίκων της Πόλης.

Καθώς ο Ερντογάν συγκέντρωσε όλη την πολιτική εξουσία στο χέρι του, έχασε σταδιακά την υποστήριξη του λαού. Η νομιμότητα της ισχύος του του διαβρώνεται καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητούνται από περιττές αξιώσεις. Η έκφραση της λαϊκής βούλησης ήταν η μόνη δικαιολογία που ο Ερντογάν είχε για να μπορεί να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί το λαό.

Για αυτό η απώλεια της Κωνσταντινούπολης μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απώλεια της πολιτικής καριέρας του Ερντογάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail