Προβολή ισχύος από την Κίνα: Αεροπλανοφόρα, νέα πυρηνικά υποβρύχια και καταδρομικά σε μεγάλη ναυτική παρέλαση

eng.chinamil.com.cn / Photo by Yu Lin
Freepen.gr - Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας (PLAN) προγραμματίζει να παρουσιάσει τα κορυφαία πλοία του μαζί με τις νεότερες προσθήκες στο στόλο κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης που θα διεξαχθεί μεταξύ 22 και 25 Απριλίου, δήλωσε ο Κινέζος αντιναύαρχος Qiu Yanpeng αναφέρει το πρακτορείο Sputnik.

"Σε αυτή την ναυτική παρέλαση τα πλοία και τα αεροσκάφη του Ναυτικού που θα παρουσιαστούν είναι το αεροπλανοφόρο Liaoning, νέοι τύποι πυρηνικών υποβρυχίων, νέοι τύποι αντιτορπιλικών καθώς και μαχητικά αεροσκάφη. Μερικά πλοία θα αποκαλυφθούν για πρώτη φορά" δήλωσε ο Qiu.

Ο κυβερνήτης σημείωσε ότι κάποια κράτη προσκλήθηκαν στην παρέλαση, η οποία έχει σκοπό να δείξει ότι «το κινεζικό ναυτικό υπήρξε ανέκαθεν ειρηνική δύναμη και δεν θα αποτελούσε απειλή για καμία χώρα».

"Το Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει φέρει πόλεμο, αναταραχή ή ανησυχία σε κανένα μέρος του κόσμου. Έχει πάντα κατανοήσει την ειρήνη, θέλει την ειρήνη και υπερασπίζεται την ειρήνη", είπε.


Νωρίτερα, ο ναυτικός αναλυτής Li Jie δήλωσε στη South China Morning Post ότι μαζί με το Liaoning, το πρώτο εγχώριο κινέζικο αεροπλανοφόρο τύπου 001A θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην παρέλαση. Ενώ το Liaoning βασίστηκε σε ένα ημιτελές ρωσικό σκάφος της κατηγορίας Kuznetsov, το Type 001A χτίστηκε στην Κίνα. Το Liaoning, εν τω μεταξύ, υπέστη πρόσφατα τεράστιες τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπερκατασκευής του.

Εκτός από τα αεροπλανοφόρα, το PLAN θα μπορούσε να παρουσιάσει τα νεότερα καταδρομικά Τύπου 055 των 10.000 τόνων, τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν περίπου 120 πυραύλους διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων των πύραυλων επιφανείας-αέρα, των αντιπλοϊκών, των ανθυποβρυχιακών, καθώς και πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.

Η παρέλαση πρόκειται να πραγματοποιηθεί εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σχετικά με την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αρκετά κράτη στην περιοχή διεκδικούν κυριαρχία πάνω στα νερά και τα νησιά της, αλλά το Πεκίνο ελέγχει επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Η Ουάσινγκτον δεν έχει διεκδικήσεις στην περιοχή, αλλά στέλνει τακτικά τα ναυτικά της σκάφη σε πράξεις που το Πεκίνο έχει ονομάσει «προκλήσεις».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail