Τρομακτική δύναμη πυρός σχεδιάζει να αποκτήσει η Κίνα με τα πανίσχυρα καταδρομικά 055 και τους 112 εκτοξευτές

Freepen.gr - Η Κίνα σχεδιάζει να διαθέτει ένα στόλο 8 καταδρομικών πλοίων τύπου 055, το πιο ισχυρό ναυτικό της σκάφος, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 70ης επετείου του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατπ'υ (PLA) την Τρίτη στο Qingdao, αναφέρει το defenseworld.net.

Ενώ έχουν κατασκευαστεί τέσσερα, έχουν προγραμματιστεί τέσσερις ακόμη ναυπηγήσεις, ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ. Το πρώτο  055 έχει ονομαστεί «Nanchang».

Με εκτόπισμα μεγαλύτερο από 10.000 τόνους, ο τύπος 055 είναι ένα καταδρομικό μήκους 180 μέτρων, διαμέτρου 20 μέτρων με 112 θέσεις κατακόρυφης εκτόξευσης πυραύλων επιφανείας, αντιπλοϊκών και ανθυποβρυχιακών σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ. Υπάρχουν όμως και σχέδια για εμπλοκή του πλοίου και σε αντι-βαλλιστικές πυραυλικές επιχειρήσεις.

"Αν το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίσει να πραγματοποιήσει άλλη μια ναυτική παρέλαση το 2029 για να σηματοδοτήσει την 80η του επέτειο, ο κόσμος μπορεί να δοεί τρία αεροπλανοφόρα και έξι έως οκτώ καταδρομικά τύπου 055", δήλωσε ο Xu Guangyu ανώτερος σύμβουλος της China Arms Control and Disarmament Association.

Ο αριθμός των κυψελών κατακόρυφης εκτόξευσης πυραύλων είναι ένας σημαντικός δείκτης του πόσο ισχυρό είναι ένα πολεμικό πλοίο. Τα καταδρομικά τύπου 052D της Κίνας έχουν 64 κάθετους εκτοξευτές, περίπου δηλαδή τους μισούς σε σχέση με το 055.

Τα αμερικανικά Arleigh Burke και Ticonderoga έχουν 96 και 122 αντίστοιχα, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το Type 055 είναι περισσότερο μια πυραυλάκατος παρά καταδρομικό.

"Το 055 μπορεί να δει μακρύτερα με το σύστημα ραντάρ AESA σε σύγκριση με τους προκατόχους του και να αντιμετωπίσει τους στόχους γρηγορότερα, ενεργώντας ως κέντρο πληροφόρησης σε ένα στόλο", δήλωσε ο Wei Dongxu, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Μια τέλεια ναυτική αρμάδα αεροπλανοφόρων θα μπορούσε να περιλαμβάνει δύο καταδρομικά τύπου 055, ένα υποβρύχιο, μερικά μικρότερα καταδρομικά και φρεγάτες, σύμφωνα με τον Xu Guangyu.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail