Ρώσος πρέσβης: Αν η Ελλάδα θέλει S-400, ξέρει πού να απευθυνθεί - Η Μεγάλη Αλβανία έχει ελληνικά εδάφη

Freepen.gr - Την άποψη ότι αν «θέλει η Ελλάδα μερικούς S-400, ξέρει πού να απευθυνθεί» εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρέσβης, Βλαντιμίρ Τσιζόφ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και την Ξένια Κουναλάκη απαντώντας σε ερώτημα ως προς την εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα απήντησε

– Κοιτάξτε, τα προβλήματά μας δεν ξεκίνησαν όταν έφτασε στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ. Ποιος κατήργησε τη συνθήκη ΑΒΜ για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους το 2001; Δεν ήταν ο Τραμπ. Δεν είχε σκεφτεί καν να κατασκευάσει τον πύργο Τραμπ στη Μόσχα τότε. Ηταν πολύ απασχολημένος να οργανώνει καλλιστεία. Αναφέρατε την πώληση των S-400 στην Τουρκία ως εστία έντασης με την Ουάσιγκτον. Αυτό που εξόργισε την αμερικανική κυβέρνηση είναι πως το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» σημαίνει για εκείνη ότι οι σύμμαχοί της περιμένουν στην ουρά να αγοράσουν αμερικανικά όπλα. Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Οι χώρες του ΝΑΤΟ θεωρούν άλλωστε ότι αγοράζοντας αμερικανικά αεροσκάφη εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους, άλλο ένα αμερικανικό αίτημα. Αν πάντως θέλει η Ελλάδα μερικούς S-400, ξέρει πού να απευθυνθεί.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η απάντηση του Τσιζόφ στην ερώτηση αν προσπάθησε η Ρωσία να επηρεάσει τη συμφωνία των Πρεσπών:

– Οπως είπα και στη διάρκεια της ομιλίας μου στους Δελφούς, ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια ήταν εκείνος που πέρασε όλη την ημέρα στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας να ασκεί πιέσεις σε τρεις βουλευτές που εξέτιαν ποινές και αφέθηκαν ελεύθεροι, να ψηφίσουν «σωστά». Ημασταν ανοικτά κατά της συμφωνίας, επειδή δεν είναι αυτός ο τρόπος να επιλύσεις ένα πρόβλημα. Φυσικά το θέμα του ονόματος, όσο γελοίο και αν ηχεί για τον υπόλοιπο κόσμο, θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί χρόνια πριν. Το έλεγα στους Ελληνες φίλους μου και εκείνους από τη Βόρεια Μακεδονία να μην κωλυσιεργούν, γιατί όσο το κάνουν τόσο σκληραίνουν οι θέσεις των δύο πλευρών. Ακουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εδώ στους Δελφούς, να λέει πως το 70% της ελληνικής κοινής γνώμης θεωρεί ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Είναι αυτός δημοκρατικός τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος; Το σύνταγμα της ΠΓΔΜ παραβιάστηκε ανοικτά, το δημοψήφισμα ακυρώθηκε, ο πρόεδρος δεν υπέγραψε το κείμενο. Τώρα οι συνάδελφοί μου στην Ε.Ε. λένε ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση άλλων διενέξεων. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μου είναι το Κόσοβο, το οποίο είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Αν συμφωνήσουν κανονικά, η ανταλλαγή εδαφών θα μπορούσε να προχωρήσει. Αυτό όμως θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και να δημιουργήσει προβλήματα και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι Αλβανοί. Εχω δει κάποιους χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» και περιλαμβάνουν ένα σημαντικό τμήμα της Ελλάδας, της Ηπείρου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail