Γιατί η Τουρκία επιμένει στην αγορά των S-400 και η εξέλιξη που θορυβεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τα F-35

Freepen.gr - Η Τουρκία αρνήθηκε την προσφορά των ΗΠΑ να αγοράσει πυραύλους αεροπορικής άμυνας Patriot. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλπιζαν ότι προσφέροντας στην Τουρκία ταχεία παράδοση των πυραύλων φέτος, η Άγκυρα θα συμφωνούσε να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400, αναφέρει ο Paul Iddon σε άρθρο του στο ahvalnews.com.

Αντ 'αυτού, η Τουρκία επιμένει ότι θα προχωρήσει με τους S-400s, που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις μελλοντικές πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ, ιδιαίτερα την παράδοση των 100 προηγμένων πέμπτης γενιάς μαχητικών Lockheed Martin F-35 Lightning II που έχει παραγγείλει η Τουρκία.

Σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στο Bloomberg, η Άγκυρα δεν μπορούσε να αποδεχθεί την προσφορά των Η.Π.Α., καθώς δεν περιελάμβανε ούτε δανειακή σύμβαση ούτε συμφωνία για την κοινή χρήση της τεχνολογίας του συστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στη συμφωνία S-400, καθώς το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα δυτικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον φοβάται επίσης ότι εάν ο τουρκικός στρατός λειτουργούσε τόσο τα F-35 όσο και τα S-400, θα επέτρεπε στη Ρωσία να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Joseph Trevithick, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο περιοδικό The War Zone, περιέγραψε τις ανησυχίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία S-400:

«Η πρώτη κυρίαρχη αντίρρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση είναι ότι το S-400 δεν πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, πως δεν μπορεί να ενσωματωθεί με άλλα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, αισθητήρες ή δίκτυα απρόσκοπτα και ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν γνωρίζουν τις ικανότητές του και πώς θα ταιριάζει ή όχι με τα υπάρχοντα δόγματα και τα επιχειρησιακά σχέδια»

Ο Trevithick εξήγησε επίσης πως τα S-400 της Τουρκίας θα μπορούσαν να δώσουν στους Ρώσους "την ευκαιρία να μετρήσουν πόσο καλά το σύστημα κάνει ή δεν λειτουργεί εναντίον του F-35".

«Η ανησυχία εδώ είναι ότι οι Ρώσοι τεχνικοί και εκπαιδευτές που σχεδόν σίγουρα θα βρεθούν στην Τουρκία βοηθώντας τους Τούρκους στρατιωτικούς να μάθουν να χρησιμοποιούν τα νέα τους όπλα θα είναι σε θέση να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες, ιδίως το ίχνος του F-35 για τα ραντάρ του S-400», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Η Τουρκία έχει μηδενική εμπειρία με το S-400 ή τους προκατόχους του και θα χρειαστεί κάποιου είδους ρωσική βοήθεια για να καταλάβει το σύστημα».

Αυτός ο κίνδυνος θα αυξηθεί εάν η Τουρκία «ακολουθήσει τα ήδη ανακοινωθέντα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι το S-400 μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως με την υπάρχουσα αεροπορική άμυνα και άλλα στρατιωτικά δίκτυα, ενδεχομένως, ιδίως εκείνα που συνδέονται άμεσα με το F-35, οι Ρώσοι τεχνικοί και το υπόλοιπο προσωπικό μπορεί να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα είδη δεδομένων στη διαδικασία» υποστηρίζει ο Trevithick.

«Είναι δίκαιο να αναρωτηθούμε πόσο ρεαλιστικοί είναι αυτοί οι κίνδυνοι, αλλά είναι επίσης ασφαλές να πούμε ότι οι Ρώσοι δεν θα χάσουν ούτε μια ευκαιρία να αξιοποιήσουν την κατάσταση αν είναι δυνατόν» δήλωσε ο Trevithick.

Στον αντίποδα αναφέρει ότι «είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αγορές του S-400 θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς».

Η έκταση της διαλειτουργικότητας των S-400s με άλλα τυποποιημένα συστήματα του ΝΑΤΟ είναι προς το παρόν ασαφής. Παρόλο που ο Trevithick είναι σίγουρος ότι τα S-400s "δεν θα είναι συμβατά" έξω από το κουτί "με δίκτυα και δόγματα του ΝΑΤΟ".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail