Ο "πρέσβης" του ISIS στην Αγκυρα: Συναντιόμουν με Τούρκους αξιωματούχους - Επρόκειτο να με δεχθεί ο Ερντογάν!

Freepen.gr - Ένας μαροκινός μηχανικός ο οποίος εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία το 2013 λέει ότι ουσιαστικά υπηρέτησε ως "πρεσβευτής" της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τουρκία, καθώς συναντήθηκε με αξιωματούχους υψηλού επιπέδου σε όλα τα τμήματα ασφαλείας της κυβέρνησης, ανέφερε το περιοδικό Homeland Security Today.

Ο Αμπού Μανσούρ αλ Μαγκρέμπι έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης πέντε ωρών με τους ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης του Βίαιου Εξτρεμισμού (ICSVE) τον Φεβρουάριο.

"Η δουλειά μου ήταν να κατευθύνω τους εργάτες μας για να υποδεχθούν τους ξένους μαχητές στην Τουρκία", δήλωσε ο Αμπού Μανσούρ στο ICSVE, αναφερόμενος στο δίκτυο των ανθρώπων που πληρώθηκαν από το ISIS και διευκόλυναν το ταξίδι αλλοδαπών μαχητών από την Κωνσταντινούπολη στις τουρκικές συνοριακές πόλεις όπως η Gaziantep, η Antakya και η Şanlıurfa . "Οι περισσότεροι από αυτούς πληρώθηκαν από τον Dawlah [ISIS] ... Πολλοί στην Τουρκία πιστεύουν και δίνουν τον bayat [ορκισμό της υπακοής] στον Dawlah. Υπάρχουν παιδιά του ISIS που ζουν στην Τουρκία, άτομα και ομάδες, αλλά δεν υπάρχουν ένοπλες ομάδες στην Τουρκία".

Όταν ρωτάμε ποιος ακριβώς στην τουρκική κυβέρνηση συναντήθηκε με τα μέλη του ISIS, ο Αμπού Μανσούρ είπε: «Υπήρχαν ομάδες που συναντήθηκαν με μέλη του ISIS, μερικές από τις οποίες εκπροσώπησαν τις μυστικές υπηρεσίες και άλλες τον στρατό».

«Οι περισσότερες συναντήσεις ήταν στην Τουρκία σε στρατιωτικές θέσεις ή στα γραφεία τους. Εξαρτάτο από το θέμα. Μερικές φορές είχαμε συναντήσεις κάθε εβδομάδα. Εξαρτάται από το τι συνέβαινε. Οι περισσότερες από τις συναντήσεις ήταν κοντά στα σύνορα, μερικές στην Άγκυρα, άλλες στο Γκαζιαντέπ », εξήγησε.

Ο Αμπού Μανσούρ εξήγησε επίσης πώς συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα.

"Έφτανα τα σύνορα και μου επέτρεπαν να περάσω. [Στα σύνορα] οι Τούρκοι μου έστελναν πάντα ένα αυτοκίνητο και είχα προστασία. Μια ομάδα από δύο έως τρία άτομα από την πλευρά μας ήταν μαζί μου. Ήμουν υπεύθυνος για την ομάδα μας τις περισσότερες φορές", είπε.

Ο Abu Mansour εξήγησε ότι τα κοινά οφέλη ήταν ένα μεγάλο θέμα στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν, σημειώνοντας, "Είναι ένα νέο πράγμα όταν δημιουργείτε ένα κράτος και το χωρίζετε από τον έξω κόσμο. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες. Πήραν πολύ χρόνο. Μερικές φορές ήταν δύσκολες".

Η διπλωματική προσέγγιση του Μανσούρ εκ μέρους του ISIS επεκτάθηκε και στον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν:

"Ήμουν έτοιμος να τον συναντήσω, αλλά δεν το έκανα. Ένας από τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι ο Ερντογάν θέλει να σας δούμε ξεχωριστά, αλλά αυτό δεν συνέβη".

Το 2014, η Τουρκία προσπάθησε να παίξει ένα διπλό παιχνίδι με τη Δύση, εξήγησε, επιτρέποντας σε ξένους μαχητές να περάσουν στη Συρία, δίνοντας παράλληλα την εντύπωση ότι έλαβαν μέτρα για να το αποτρέψουν.

"Η Τουρκία θέλησε να διευκολύνει τους ξένους μαχητές να διασχίσουν τα σύνορα", δήλωσε ο Αμπού Μανσούρ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail