Άσχημα νέα από το Ισραήλ - Haaretz: Δύσκολο το μέλλον του East Med, η Κύπρος συμμαχεί πισώπλατα με την Αίγυπτο

Marc Israel Sellem/AFP
Ενώ οι Ισραηλινοί ηγέτες έστρεψαν την προσοχή τους στην εκστρατεία για τις εκλογές της 9ης Απριλίου, η Κύπρος και η Αίγυπτος εργάζονται πίσω από την πλάτη της χώρας για να προχωρήσουν σε σχέδια για έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου.

Απόδοση Freepen.gr 

Η Κύπρος και η Αίγυπτος υπέγραψαν το Σεπτέμβριο συμφωνία για υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από το πεδίο της Αφροδίτης της Κύπρου στην Αίγυπτο. Πριν από δύο εβδομάδες, το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, εγκρίνοντας τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος αγνόησε τις ισραηλινές απαιτήσεις σε ένα τμήμα της Αφροδίτης, το οποίο βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Ο αγωγός Κύπρου-Αιγύπτου αποδυναμώνει επίσης την οικονομική δικαιολογία για τον προβλεπόμενο αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου (East Med), επένδυση ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο απευθείας στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Το Κάιρο έχει κάνει λίγα πράγματα για να κρύψει τις φιλοδοξίες της να φτάσει στον κυπριακό αγωγό πριν από την κατασκευή του αγωγού East Med, μετατρέποντας την Αίγυπτο σε ενεργειακό κόμβο που θα διανείμει το φυσικό αέριο της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, σε πελάτες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξή του στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων στις 11 Φεβρουαρίου, ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Tarek el-Molla δήλωσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για να επιταχύνουν τις εγκρίσεις και ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες ενέργειας και τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τον αγωγό.

"Αντιλαμβανόμαστε την Ευρώπη ως την κύρια στοχευμένη αγορά μας. Έχουμε κάνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Υπογράψαμε μνημόνιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας τον Απρίλιο του 2018, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ΕΕ προς την Αίγυπτο για να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο", δήλωσε ο Molla.

Όσον αφορά τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, ο Molla δήλωσε ότι μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο θα διαρκέσει μέχρι δύο χρόνια, "η οποία από μόνη της αποτελεί πολυτέλεια που η περιοχή δεν μπορεί πλέον να αντέξει».

Η Αίγυπτος, πρόσθεσε ο Molla, ήταν η επιλογή χαμηλότερου κόστους για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της περιοχής. Ενώ δεν υπάρχει αγωγός για την επανεξαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, η χώρα διαθέτει δύο αδρανείς εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει επανεξαγωγές με ελάχιστες ή καθόλου επενδύσεις υποδομής.

Ο Molla είπε επίσης ότι, δεδομένης της ευαίσθητης γεωπολιτικής κατάστασης του Ισραήλ -  αναφερόμενος στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και τους Παλαιστινίους - η Αίγυπτος προσφέρει στο Ισραήλ την πιο πολιτικά σταθερή επιλογή εξαγωγής του φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ συμφώνησαν σε μια σύνοδο κορυφής στην Μπεέρ Σέβα το Δεκέμβριο να προχωρήσουν στον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου. Η ΕΕ τον χαρακτήρισε ως έργο κοινού ενδιαφέροντος και ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το αξιολογήσει. Ισραηλινές πηγές λένε ότι μια μελέτη σκοπιμότητας θα πρέπει να διαρκέσει ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Ήδη ένας μακρύς δρόμος λόγω των δαπανών και των σχετικών τεχνικών προκλήσεων, το East Med γίνεται κάτι σαν ένα όνειρο των Ισραηλινών. Χωρίς αυτό, το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να εξάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και να προσελκύσει πρόσθετες έρευνες και γεωτρήσεις.

Ακόμη κι αν η Κύπρος προχωρήσει σε ένα σχέδιο αγωγού με την Αίγυπτο, δεν έχει ακόμα επιλύσει την απαίτηση τoυ Ισραήλ για το πεδίο της Αφροδίτης, η οποία βρίσκεται στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου. Μια άκρη του πεδίου εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ και στον τομέα του Yishai.

Διακυβεύονται περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το οποίο είναι λιγότερο από το 10% των συνολικών αποθεμάτων της Αφροδίτης και ένα κλάσμα του αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί στο Ισραήλ. Αλλά το φυσικό αέριο αξίζει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο το Μάιο, ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφορά θα μπορούσε να διευθετηθεί εντός έξι μηνών και, αν όχι, ότι θα υπάρξει καταφυγή σε διεθνή διαιτησία. Εννέα μήνες αργότερα, το υπουργείο Ενέργειας λέει ότι παραμένει άλυτο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά μιας συνεδρίασης των αξιωματούχων του Υπουργείου Ενέργειας που έλαβε η TheMarker, η άποψη της Κύπρου είναι ότι το μερίδιο του Yishai στο πεδίο της Αφροδίτης είναι τόσο μικρό που δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και επομένως δεν έχει υποχρέωση να μοιράζεται τα δικαιώματα.

Το Ισραήλ δεν αμφισβητεί ότι η μετοχή της Yishai δεν είναι βιώσιμη αλλά λέει ότι οι εταίροι της Αφροδίτης - η Royal Dutch Shell, η Noble Energy με βάση το Τέξας και η Delek Drilling του Ισραήλ - θα πρέπει να του αποδώσουν μέρος των κερδών τους. Ακόμη και αν συμφωνούν, οι δύο χώρες αμφισβητούν τον τρόπο υπολογισμού του μεριδίου των εταίρων της Yishai.

Μια επιλογή που έχει το Ισραήλ στη διαμάχη είναι να ενσωματώσει κυρώσεις στον προτεινόμενο νόμο περί θαλάσσιων περιοχών για εκείνους που παραβιάζουν την ΑΟΖ του. Η νομοθεσία αυτή τη στιγμή δεν προβλέπει κυρώσεις επειδή οι αξιωματούχοι ισχύριζονται ότι άλλοι νόμοι ήδη το προβλέπουν.

Ωστόσο, το Κίνημα για την Ποιότητα της Κυβέρνησης τον Ιούλιο κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει, λέγοντας ότι θα κοστίσει τα έσοδα από τη φορολογία και θα πλουτίσει τους εταίρους της Αφροδίτης δίνοντάς τους πλήρη δικαιώματα στο απόθεμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι η διαφορά θα πρέπει να επιλυθεί μέσω του διεθνούς δικαίου, όχι από την ισραηλινή νομοθεσία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail